1872. – U Puli svakog 1. i 15. u mjesecu izlaze novine istarskog naroda “Il Pensiero”, poluslužbenog organa za akte udruženja radnika Pule. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Rad dr. M. Laginje. U znamenitim dogadjajima, promjeni zakona za izbor zastupnika na zemaljskom saboru i obć. zastupnika Pule, ime dra. Laginje igra najprvu i najvažniju ulogu. Protivnička stranka uložila je sve svoje sile samo da ne dodje do promjena jer je dobro znala da iste znače početak novog doba za Istru, doba oslobodjenja iz stoljetnog sužanjstva ispod talijanaškog jarma. Dvie su točke kojima on posvećuje posebnu pažnju: naša bojna Mornarice i naši radnici u arsenalu u Puli. Povodom razprave o proračunu ratne mornarice dr. Laginja je orisao jadno stanje radnika, ogromnim dijelom Hrvata, te predlaže rezolucije koje idu za poboljšanjem materijalnog stanja radnika i namještenika te želi da ratna mornarica bude samostalna i da se reaktivira škola za pomorske aspirante. (OMNIBUS)

1929. – U blizini talijansko-jugoslavenske granice u vlaku je uhićen Vladimir Gortan. Nakon pretresa kod njega su pronađeni različiti dokumenti, među kojima i pismo naslovljeno na društvo “Edinost” u Trstu, Odbor za Istru. Pismo ima pečat društva Jugoslavenska Matica u kom se izjavljuje da je Vladimir Gortan, jugoslavenske nacionalnosti, vrlo poznata osoba. Pronađena je i veća suma novca te posrebrene značke društva “Sokol”. (MARCELLO BOGNERI)
1932. – Lijepa naša Istra. Ostali Istrani čitav kraj Poreštine nazivaju Vlašijom, a narod u njoj Vlasima. Vlah je poseban tip istarskog Hrvata. Ćudi je dosta opore, šutljiv je i nije razgovorljiv kao što je npr. Bezjak iz srednje ili Liburnjanin iz istočne Istre. Počinjenu mu nepravdu teško oprašta i ako samo može oprat će je krvlju. Mnogi ga zato smatraju surovim i divljim, no tome nije tako jer je u njega zlatno srce, samo ga valja upoznati. Prijatelja uvelike cijeni ni ne nazivlje ga drugačije nego najdražim imenima kao “lipi brat moj!”, “lipa krvi moja” i slično. Gostoljubiv je do skrajnosti i sam će gladovati, ali će gosta podvoriti gospodski. (MALI ISTRANIN)

1955. – Novi broj Riječke Revije. Prije nekoliko dana izašao je broj 1 Riječke Revije za 1955. godinu. Ovaj naučno-popularni časopis što ga izdaje poduzeće Otokar Keršovani iz Rijeke izlazi kao dvomjesečnik već tri pune godine. Kao to su i prošli tako i ovaj posljednji broj (za siječanj i veljaču 1955.) bogat je raznovrsnim člancima i prilozima. Cijena svakog pojedinog broja Riječke Revije je 60 dinara. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti