1848. – Zarobljena je venecijanska ribarska jedrilica “Il Pescatore” koja je pokušala iskrcati na Fažansku obalu dobrovoljce koji su došli s namjerom da isprovociraju grupu austrijskih pomoraca usidrenih u luci. (MARCELLO BOGNERI)

1916. – Danas, u popodnevnim satima, otvoreno je kino Crvenog križa u ulici Sergijevaca u potpuno renoviranim prostorima nekadašnjeg kina Edison. (MARCELLO BOGNERI)

1925. – Poreč. Gradski odbor “Problemi Locali” izdaje publikaciju “Verità¡” u znak protesta protiv premještaja administrativnog sjedišta u Pulu. (MARCELLO BOGNERI)

1926. – Iz srednje Istre: Ljudi, pamet u glavi! Po našim selima klati se nekakav agent fotografske firme “Adolfo Marchetti-Udine”. Nagovara ljude neka si dadu načiniti (po običnoj fotografiji) dosta veliku sliku za “pokušaj” od više imenovane firme. Ovu sliku da će dobiti badava. Platit će samo 6 lira za troškove. Ako im se bude svidjala prva slika, moći će ako budu htjeli, naručiti drugu u naravnoj veličini za 56 lira. Ali, ljudi pazite! Ako ste potpisali onu tobožnju potvrdu da ste mu izručili 6 lira tim ste se obvezali da ćete naručiti i sliku za 56 lira. Nemamo ništa proti tomu da razne firme šire svoju “umetnost” medju nas, ali ovaki postupak nije baš najbolji. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Vazmene pogače ili pince. Predsjedništvo fašističke federacije trgovaca molilo je Ministarstvo za narodno gospodarstvo da bi se ovoga Uskrsa dozvolilo pečenje uskrsnih tjestenina kao što su na primjer naše pogače ili “pince”. Ministarstvo nije tu molbu uzelo u obzir pa se tako ove godine za Uskrs neće smjeti peći pogače. Brašno se smije priredjivati samo po odredjenoj mjeri, a mora se upotrebljavati samo za pečenje običnog svakidanjeg kruha. (ISTARSKA RIJEČ)

1959. – Arheološka iskopavanja na području Katora. Umag. Uz turističko naselje Katoro arheološki muzej Istre iz Pule, pod rukovodstvom naučnog suradnika Štefana Mlakara, započeo je radove na otkopavanju jedne stare zgrade čiji su podovi rađeni od mozaika i za koju se smatra da potječe još iz 1. stoljeća. Ovaj vrijedan objekt će se iskopati i konzervirati kako bi bio pristupačan domaćim i stranim gostima. Uz ove radove istovremeno će se srediti arheološki ostaci na cijelom području Katora s obzirom da se na cijeloj površini od 8 hektara nalaze tragovi ili starog naselja ili pak ostaci velikog razgranatog objekta. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti