1889. – Preminuo je pulski gradonačelnik Antonio Barsan. Prvi put je izabran za gradonačelnika Pule u periodu od 1876. do 1882. te ponovo biva izabran 1888. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Iz Mornaričkog kazina. Danas poslijepodne satnik Andreas Edler von Slivnik će održati stručno predavanje o strojnicama i o strojničkim borbenim djelima u dvorani Mornaričkog kazina. Početak predavanja je u 6 sati popodne. (POLAER MORGENBLATT)

1909. – Podučavanje hrvatskog jezika. Nastojanjem “Čitaonice” zavest će se od 1. budućeg mjeseca satovi hrvatskog jezika. Radi toga se upozoruju svi oni koji bi htjeli polaziti tu školu da se obrate na Čitaonicu ili na predsjednika iste dra. Zuccona. (OMNIBUS)

1909. – Nadjeno novorodjenče. Sinoć u 8 sati na večer nadjeno je kod stuba u “Narodnom domu” novorodjenče. Isto je bilo liepo obvijeno u čistim plahtama te je mirno ležalo po strani stuba. Obaviešten policajni stražar isti je javio dogadjaj komesarijatu. Na glas o tome sjatilo se je mnogo svieta iz kavane i gostione. Diete je medjutim ponešeno po jednoj ženi dok nije došla komisija i preniela isto u bolnicu. Po prvim izgledima rek bi da je diete od nekoliko dana i to žensko. Policija je provela istragu da pronadje majku. (OMNIBUS)

1911. – U Puli izlaze prvo tjedne potom dvotjedne novine “La Fiamma”. Promjenljivog formata, 2-4 stranice, 2 centesima primjerak. Izdavač, glavni i odgovorni urednik Giuseppe Benassich. (MARCELLO BOGNERI)

1914. – Sveti Petar u Šumi. Prije tjedan dana na kolodvoru je uz natpis na talijanskom jeziku postavljena još jedna tabela na hrvatskom jeziku. (MARCELLO BOGNERI)

1926. – Iz Buzeštine. Dva liječnika-konkurenca. Hvala Bogu i daru Božjemu! Sada imamo dva liječnika. Jedan je općinski liječnik, a drugi je privatno otvorio vizite. Oba su prava liječnika. Samo općinskome delaju veliku reklamu. Općina Slum je poslala na sva sela poziv da se ljudi, Ćići, smiju da posluže samo kod općinskog liječnika. A Tone Ćić je meni rekao da on može poći svojim novcem kome mu drago. Pravo ima. Sada svaki od tih doktora nastoji da čim manje računa i bolje liječi. To je dobro za nas. (ISTARSKA RIJEČ)
1926. – Iz Rovinja. Pred tri godine provalili su nepoznati lopovi u crkvu Sv. Eufemije i odnijeli čitavo zlato koje su tamo našli. Osim toga, bile su izvršene u našem gradu i druge krađe. A da vlasti nisu mogle ući u trag lopovima. Naši građani su bili uvjereni da su oba zločinstva izvršili naši ljudi, “i slavi della campagna”. Ali, čujte i divite se: Nicolo Bose i Nino Polesano bili su vođe lopovske bande u Rovinju. Oni su krali, a njihove su žene nosile ukradene stvari prodavati u Trst. Posvađali su se oko para i Bosi je uzeo nož, napao Nina i pobjegao. Kad su oružnici istraživali stvar, Nino je ispričao sve o krađama i karabinjeri su uhapsili cijelu lopovsku bandu. (ISTARSKA RIJEČ)

1939. – Talijani su sagradili potpuno novo naselje Arsia (Raša). U početku su htjeli to naselje krstiti imenom Liburnia Alta, ali kasnije su mu dali ime Arsia. Ugljenokopno društvo je podržavljeno. Godine 1925. iskopali su 164.000 tona ugljena, 1938. iskopano je već 870.000 tona, a lanjske godine preko milijun tona. Prije rata Austrija je taj rudnik iskorištavala minimalno jer je imala boljeg ugljena. U to vrijeme je najdublji rov dolazio tek na 16 m iznad morske površine, a lanjske godine su kopali već na 360 m ispod morske površine i 600 m pod površinom zemlje. (ISTARSKI GLAS)

1955. – Selo Čepić mijenja svoj lik. Selo Čepići u općini Kršan iz godine u godinu mijenja svoj lik. Samo u toku prošle godine u ovom je selu investirano 3 milijuna 751.000 dinara. Na ruševinama stare staje konta Ausburga podignuta je ogromna zgrada Zadružnog doma na čijoj su gradnji mještani Čepića dali više tisuća dobrovoljnih radnih sati. Zadružni dom je kulturni centar gdje se najviše okupljaju mještani. U ovoj godini će se u Čepiću otvoriti osmogodišnja škola, a u Zadružnom domu uz pomoć Narodnog odbora kotara Labin otvoriti i kinodvorana koja će moći da primi preko 200 gledalaca. Mnogo je učinjeno i na komunalnim objektima. Pored dovršenja vodovoda, u donjem lugu napravljen je jedan novi most. Ovakvim aktivnim radom će selo Čepić u skoroj budućnosti postati jedno od najnaprednijih mjesta u budućem Kršansko-pićanskom području. (GLAS ISTRE)

1962. – Pula. Iz Više ekonomske škole u Puli. Interes građana na Višu ekonomsku školu u Puli postaje svakog dana sve veći. Ima mnogo onih koji žele i pripremaju se da dobiju već ove godine indeks te škole. Samo u Puli ima oko 130 kandidata upisanih u pripremni tečaj za polaganje prijemnog ispita. Isti je interes za ovu školu u svim istarskim općinama. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti