1906. – Dnevne novosti. Rovinj. Prosjakinja po prezimenu Malusa, koja je umrla prije nekoliko dana, izgleda da i nije bila tako siromašna kako se to činilo u prvi mah. Naime, ona je svojim dobročiniteljima oporučno ostavila čak 14.000 kruna, a svakom od svoja dva brata po 100 kruna. Očito je da se oni za svoju sestru i nisu previše brinuli! (POLAER TAGBLATT)

1924. – Iz Svetog Ivana kod Buzeta. Nama se čini da ne ide svima sada dobro, a ni predobro. Tako je jedan “grajan”, drugačije dobar Italijanac, nedavno vikao Evviva socialismo! Evviva bandiera rossa! Njemu sigurno ne idu “afari” po loju. A taki je svaki dan više. Ni nama dakako ne ide dobro pak ćemo i mi zavikati: Seljaci složimo se! Kmet nek se drži kmeta! Ki s gospodom črešnje jede tomu ostanu repi.” Držimo se naše kuće lipe! (ISTARSKA RIJEČ)

1926. – 400 mornara bataljona “San Marco” kreće za Kinu gdje će ojačavati talijanske položaje u Tien-tsinu. (MARCELLO BOGNERI)

1927. – Iz Sv. Petra u Šumi. Javljamo vam da je u selu Macukini prošlih dana sagrađena lijepa kapelica. Sagradili su je Josip Klemen, Josip Franjo Macuka i Marko Jurman. (PUČKI PRIJATELJ)

1932. – Lijepa naša Istra. Kad je ono prije trista godina kuga poharala najljepše krajeve zapadne Istre, Mlečani, koji bijahu tada u tom dijelu gospodari, dovedoše na napuštenu zemlju k preostalim istarskim Hrvatima nove skupine našeg naroda iz Dalmacije i Primorja. I najedanput se zazelenila polja, pozlatila se žutim klasjem, zemlja se obnovila, krupno groždje urodilo. Pod marnim rukama naših otaca Istra postade blagoslovljenim gajem, kutićem zemaljskog raja. (MALI ISTRANIN)

1934. – Današnji dan se u Puli i okolici slavi kao “Dan drveća” pa je 1.500 učenika svih gradskih škola tim povodom zasadili mladice borova na području Velog Vrha između Strada Romana i stare ceste Pula-Vodnjan. (MARCELLO BOGNERI)

1955. – Velika stočarska farma u Gajani. Desetu godišnjicu oslobođenja dočekat će radni ljudi općine Vodnjan ostvarenjem novih uspjeha na privrednom polju. Pored ostalog u Gajani će biti svečano otvorena i velika stočarska farma jedna od prvih farmi te vrsti u Istri. Građevinski radovi na modernim štalama nalaze se u završnoj fazi. U Gajanu su stigle već dvije obitelji koje će raditi u budućoj farmi. Kako je predviđeno, prilikom svečanog otvorenja stočarske farme, Opća poljoprivredna zadruga Vodnjan će dodijeliti nagrade najboljim poljoprivrednim proizvođačima Vodnjanštine. (GLAS ISTRE)

1970. – Popravak gata na Lovrečici. Zahvaljujući pomoći općine Umag i posebno mjesne zajednice Lovrečica, gat u ovom živopisnom ribarskom mjestu se ovih dana popravlja i uređuje. Ribari iz drugih mjesta i turisti-ribiči moći će tako lako pristajati u Lovrečici koju vrlo rado posjećuju u želji da love s iskusnim ribarima toga mjesta. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti