1906. – Izvoz vina iz Poreča. Mjeseca febrara o. g. ukrcano je u Poreču na razne parobrode 3.761,20 hektolitara vina i to: za Trst 2.290,60 hktl, za Pulu 832,80 hktl i za Rieku 638 hktl. Prošle godine u istom mjesecu bilo je ukrcano 4.080 hktl vina i to za Trst 2.610,10, za Pulu 790,70, a Rieku 678,40 hektolitara. (OMNIBUS)

1909. – Vježbe podmorskih ladja. Za vježbanje podmorskih ladja koje će se obdržavati na zapadnoj obali Istre u Kvarneru, a osobito u vodama Pule biti će uz njih jedan ratni brod koji će imati crveni četverouglasti barjak na prvom jarbolu. Da se predusretne sraz podmorskih ladja sa putujućim brodovima isti se moraju držati milju daleko od bojnog broda koji prati podmorske ladje te će morati da se bezodvlačno pokore znakovima koje bi im ovaj dao. (OMNIBUS)

1909. – Diete palo s drugog kata. Prekjučer po podne palo je dvogodišnje diete S. Marchesea sa jednog prozora drugog kata kuće br. 9 u via Giovia na ulicu. Diete je bilo prenešeno u bolnicu gdje se nalazi na liečenju te je nade da će preboljeti. (OMNIBUS)

1921. – Pazin. Gradski povjerenik grada Pazina obavještava: inženjeri iz Krapnja žale se na ograničenje osobne slobode od strane crvene straže i traže da se pošalje vojska radi zaštite zgrade Uprave. Skladište u Stalijama čuvano je od strane 300 naoružanih radnika koji su pripremili velike količine benzine s namjerom da prouzrokuju požar na prvi pokušaj vojne intervencije. (MARCELLO BOGNERI)

1954. – Boravak šahovskog majstora Braslava Rabara u Puli. U okviru svoje turneje po Istri koju je početkom ovog mjeseca uz pomoć Šahovskog društva “Pula” organizirao Šahovski savez Hrvatske, internacionalni majstor Braslav Rabar zadržao se nekoliko dana i u Puli, koja je u posljednje vrijeme postala centrom organiziranog šaha u Istri. Majstor je u Omladinskom domu u Puli 12. ovog mjeseca održao simultanku na 40 ploča protiv kombinirane momčadi građanstva i vojske postigavši rezultat: 29 pobjeda, 9 remija i 2 poraza. U ponedjeljak je Rabar posjetio i Vodnjan gdje je pred neobično velikim brojem gledatelja odigrao simultanku s rezultatom 20:0 u svoju korist, održavši prije toga i ovdje jedno zanimljivo predavanje sa diskusijom. (GLAS ISTRE)

1977. – Pula. Dva propisa. Da je i zahod ograničavajući činilac razvitka turizma, svjedoči pulski primjer. Prvi propis: sanitarna inspekcija odredila je poduzeću “Arenaturist” da u kampovima može smjestiti najviše turista prema formuli: 30 osoba na jedan zahod. Time bi u većini pulskih kampova broj turista bio sveden (a prema raspoloživim sanitarijama) na svega četvrtinu od mogućega kapaciteta. Da ne izgube goste, a i novac u “Arenaturistu” su odlučili popraviti stanje: podignuli su kredit i namjerili izgraditi potreban broj sanitarija. No, vraga! Naišli su na drugi propis: za tu gradnju ne mogu dobiti građevinsku dozvolu jer Pula nema urbanističkih planova za priobalno područje. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti