1911. – Skraćenje vojne službe. Neprestano se ljudi tuže kako je trogodišnja vojna služba baš nesnosno breme za seljačku mladež. Ne čudimo se. Mladić u najljepšim godinama mora da odrapi čitave tri godine pod puškom. Koliko se tu snage izgubi! Novi obrambeni zakon, o kojemu će se prije Uskrsa vijećati, sadrži dvogodišnju vojnu službu. Tako će biti udovoljeno i toj potrebi koju je osjećao osobito seljak. (PUČKI PRIJATELJ)

1911. – Nemojte u Ameriku! Mnogi i mnogi još i danas misle da se u Americi može sjajno živjeti. No tome nije tako. Već od godine 1907. traje u Americi novčana kriza. Hrvat strada u Americi ponajprije radi toga što sav novac potroši na vino. Američki su hrvatski radnici vrlo odani raspuštenim pijankama. Radi toga trpi oskudici i Hrvat-radnik, a i njegova obitelj u domovini jer ko sve zapije ne može kući ništa slati. I ovog se proljeća mnogi i mnogi od Hrvata spremaju u Ameriku misleći da će si ondje olakšati život. Upozoravamo sve na teške i upravo nesnosne prilike koje još i danas vladaju u Americi. Svaki razumni gospodar može i kod kuće sasvim pristojno uzdržavati i sebe i svoju obitelj. Istra nije tako siromašna kako se tu i tamo čita i govori. Domovina naša krije u sebi izdašno blago. Dakako treba oštro oko koje će to blago pronaći. Marljivim i ustrajnim radom možemo si stvoriti Ameriku i kod kuće. (PUČKI PRIJATELJ)
1920. – Stavljena je u prodaju po cijeni od 2 lire pjesma “Quando si deve amar” od Alberta Manzina, nagrađena na zadnjem natjecanju u Politeami Ciscutti. Naslovnicu, umjetnički oslikanu, je radio sam autor. (MARCELLO BOGNERI)
1975. – Pula. Novo rodilište za dvije godine. Na dan žena započelo je ostvarivanje najveće investicije u istarskom zdravstvu u poslijeratnom razdoblju. Novi ginekološko-porođajni odjel bit će izgrađen sredstvima samodoprinosa stanovnika općine Pula i Fonda za investicije Zajednice zdravstvenih radnih organizacija Istre, a koštat će 65 milijuna dinara. Putem javnog nadmetanja između devet građevinskih poduzeća izabrano je riječko “Primorje” koje će za spomenuta sredstva novo rodilište izgraditi u roku od dvije godine. Novi ginekološko-porođajni odjel imati će 8.300 četvornih metara korisnog prostora, 162 kreveta i 40 kolijevki. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti