1911. – Rezultat popisa pučanstva mjesne općine Roč. Prisutnih ima: 1.839 muškaraca i 1.595 žena, ukupno dakle 3.434 stanovnika. Muškaraca ima više prema tomu 244. Privremeno odsutnih je 260. Ukupno privremeno odsutnih i prisutnih je 3.694. Od tih je 3.156 Hrvata, 40 Slovenaca i 3 Čeha. Ukupno ima Slavena 3.450, Talijana 236, a Nijemaca 8. Od 236 Talijana stanuje ih 176 u gradiću Roču. Amo spada i 19 Hrvata koji su se upisali za Talijane iz sela Rim i 19 Hrvata iz sela Ročko polje od kojih nitko ne pozna talijanskog jezika. Iz Lupoglava ima 16 talijanskih podanika i to obitelji Giobini i Piva. Među Talijane gradića Roča ubrojena je i obitelj Rudolf Čeh, koji su Slovenci. Nijemci su, pak, jedna ženska iz Roča i željezničari. (PUČKI PRIJATELJ)

1921. – Pazin. Gradski povjerenik obavještava Trst. Danas je pravna komisija izvršila očevid nad područjem rudnika i ustanovila da se rudari pripremaju na obranu i u svakom trenutku su spremni dignuti u zrak rudnik. (MARCELLO BOGNERI)

1930. – Za slobodnu luku u Puli. U ponedjeljak dne. 3. ovog mj. poslije podne vršio se je u Puli važan sastanak saveza trgovaca, industrijalaca i prijevoznika na kojemu se je raspravljalo o poteškoćama grada Pule. Razni govornici su naglasili nuždu da se Pula proglasi slobodnom lukom jer jedino ta mjera je kadra da ozdravi teške gospodarske prilike grada. Zborovanje je jednoglasno prihvatilo prijedlog kojim se traži da se Pula proglasi slobodnom lukom. Taj je prijedlog bio izručen predstavnicima vlade i stranke. (ISTARSKI LIST)

1954. – Sve veća aktivnost društva “Naša djeca” u Pazinu. Zahvaljujući neumornom zalaganju Rotim Marije, pazinsko društvo “Naša djeca” sve više okuplja građane i mališane oko sebe. Društvo je dobilo dosta lijepe prostorije u kojima će se ovih dana otvoriti Pionirska čitaonica. To je velika novost, a i radost za pazinske mališane jer će u njoj naći sve svoje časopise i novine. Zahvaljujući pomoći i akciji Glavnog odbora društva “Naša djeca”, oni su dobili preko 500 raznih dječjih knjiga koje će se smjestiti u čitaonicu gdje će ih moći čitati i posuđivati. (GLAS ISTRE)

1975. – Pula. Zanimljivosti iz Arene. Već na prvom koraku moguće je zaključiti da je modna trikotaža “Arena” pretežno kolektiv žena. Naime, posude s cvijećem moguće je vidjeti gotovo na svakom mjestu u hodnicima, kancelarijama, pogonima, restoranu. Cvijeću se u “Areni” poklanja gotovo isto toliko pažnje koliko i strojevima. S obzirom da je Dan žena ujedno i Dan tvornice, radnice “Arene” proslavljaju dvostruki praznik. Posebno će u lijepoj uspomeni ovaj praznik ostati dobitnicama zlatnih prstenova za 25 godina provedenih u “Areni”. Pa ipak, najduže će se ovog 8. ožujka sjećati sedam žena koje danas dobivaju ključeve od novih stanova što su “Areni” dodijeljeni iz Fonda solidarnosti. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti