1920. – Odlučeno je da će Vittorio Zucca, pobjednik Italije 1919-1920. na 100 m, sudjelovati na olimpijadi u Antwerpenu. Šampion počinje s pripremama, novčana pomoć grada bi bila dobrodošla. (MARCELLO BOGNERI)

1920. – Mladi delinkventi. Izgleda da je postao novi modni trend da djeca kradu. Prije nekoliko dana u nekom dućanu voća i povrća u ulici Kandler netko je otuđio vagu i voće u vrijednosti 300 lira. Policija u civilu je počela tragati za mogućim počiniteljima. Netom nakon krađe lopovi su pronađeni. Radilo se o troje dvanaestogodišnjaka. Djeca su priznala, također, da su prije toga ukrala mnoštvo električnih svjetiljki koje su skidali s ulaznih vrata zgrada. (L’AZIONE)

1924. – Može li se odstraniti prhut iz glave? Može i to posve jednostavno. Kad ti dođe prhut na glavu razbij jedno jaje i namaži njegovim žutanjkom (bez bjelanca) sebi glavu. Zatim umij si glavu sa mlakom vodom. Samo pazi da se umivaš sve dotle dok se posvema ispere žutanjak. Sa žutanjkom isprat će se zajedno i prhut. (NARODNI KOLEDAR FRANINA I JURINA)

1924. – Mrlje od tinte na podu. Namažu se limunovim sokom i jakim vinskim octom ili muljem od klorova vapna i onda se isperu. (NARODNI KOLEDAR FRANINA I JURINA)
1931. – U Fond doma bana Matka Laginje darovao je gosp. Dragutin Senčić advokat i javni bilježnik u Donjoj Stubici iznos od 100 din. na čemu uprava društva “Istra” najljepše zahvaljuje. (ISTARSKI LIST)
1954. – Pohvalna inicijativa. Pohvalna je inicijativa poljoprivredne zadruge u Balama da sav čisti prihod od ulja utroši na unapređenje maslinarstva. Tim sredstvima obnavljat će se u prvom redu maslinici, pokrivati troškovi oko radova na sprečavanju bolesti i štetnika na maslinama, te raditi na uređenju same uljare. Taj bi primjer trebale slijediti i zadruge u Vodnjanu i Galižani, jer poklanjajući veću pažnju njezi i agrotehnici, povećava se i proizvodnja maslina, a s tim u vezi i prihod uljara. (GLAS ISTRE)

1975. – Ne mogu raditi od sreće! Malo je tko ovih dana u Areni bio tako zadovoljan kao Marija Mitermajer, ona useljava danas u novi jednosobni stan izgrađen sredstvima iz Fonda solidarne stambene izgradnje. “Ni danas ne mogu raditi od sreće” rekla nam je jučer u razgovoru. “Do sada sam živjela s roditeljima, a od sad napokon u vlastitom stanu.” (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti