1921. – Labin. Negdje oko 8 h ujutro stražari crvene vojske ispituju teritorij rudnika pozivajući građane i školske vlasti da na zgrade stave crvene zastave. (MARCELLO BOGNERI)

1920. – U Šijani pronađeno jednomjesečno dijete. Sinoć je u srcu guste Šijanske šume pronađeno jednomjesečno dijete. Pronašli su ga čuvari depozita drva. Dijete je usred najveće hladnoće bilo umotano samo u prekrivač bolnice i napušteno u šumi. Čuvari su dojenče odveli do najbliže gostionice gdje ga je vlasnica okupala. Neki stariji gospodin se je ponudio uzdržavati dijete te mu pružiti krov nad glavom ukoliko se ne pronađu pravi roditelji samoga. (L’AZIONE)

1927. – Ispod Buzeta. Vino nije za žene! Bili smo nedavno svjedoci jednog upravo žalosnog prizora. Ne bismo to ni spomenuli, ali to činimo da opomenemo neke ljude naše ljude iz Krasa da se ne puste pod noge-vinu. Ove godine je vino dobro i zbilja jako da je kadro baciti pod noge i muškarca a nekmoli neće ženu. Vidjeli smo naime par pravo pijanih Krašana, a u takvom veselom stanju s njima i žensku. Ona je nosila bisage sa staklenom posudom ulja. Vesela družba pjevala je i halabučila sve mjereći cestu, šemereći. Nije dakle čudo da su toj ženi pale bisage i da je razbila bocu ulja. Ode 12-15 litara finog domaćeg ulja. Žena je doduše začela plakati i dugo je plakala ali to joj ne koristi. Koristilo bi joj bilo naprotiv da je manje pila rujnog vinca ili da se prije sjetila da vino nije voda. Kras nema svoga vina, ali ipak valja da paze i naši ljudu Krašani da ne piju preveć, ni da troše preveć. Krčmari u Buzetu jako se vesele Krašanima jer znadu mnogo potrošiti na vino i jelo. (ISTARSKA RIJEČ)

1938. – Vižinada. Kod Vižinade se upalila tamošnja općinska šuma. Uz brzu intervenciju uspjelo je spriječiti požar većih razmjera. (ISTRA)

1938. – Pula. U pulsku bolnicu je dovezeni radnik Korišik Ivan iz Huma i Vitasović Ivan iz Pule koji su na radu zadobili teže ozlijede. (ISTRA)

1939. – Tribunal za maloljetne. Prošloga je tjedna predsjednik pulskog tribunala otvorio tribunal za maloljetnu djecu. Pred tim će se tribunalom vršiti rasprave protiv najmlađih prekršitelja zakona. Kaznene rasprave vršiti će se u sobi predsjednika tribunala. (ISTARSKI LIST)

1953. – Američki studenti logorovat će u Rovinju. Unija socijalističke omladinske internacionale organizirat će ove sezone logorovanje svojih članova u Rovinju. Gradska općina je u tu svrhu odredila jedan od najljepših predjela u Rovinju, Zlatni rt, koji je pokriven gustom borovom šumom. Prva skupina od 120 američkih studenata dolazi u Rovinj 1. lipnja i zadržat će se na ljetovanju 20 dana. Izletnicima će se staviti na raspolaganje motorni čamac sa stručnim vodičem. (GLAS ISTRE)

1953. – Borba protiv komaraca već sada je aktuelna. U Puli se svake godine vodi borba protiv nasrtljivih komaraca. Vlasti su do sad nekoliko puta poduzimale mjere za njihovo suzbijanje i u tom poslu imale djelomično uspjeha. Za ovu godinu Narodni odbor grada pripremio je opsežne mjere za borbu protiv ovih dosadnih insekata. U prvom redu prihvaćena je ponuda riječkog poduzeća za borbu protiv gamadi i štetočina “Dezinseksija” pa će u najskorije vrijeme početi pripreme za uništenje komaraca. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti