1920. – Zabranjen ulov mekušaca. Policijska uprava grada Pule u dogovoru s ministarstvom zdravstva strogo zabranjuje ulov mekušca u unutrašnjosti gradske luke. Pojas te zabrane obuhvaća ponajprije zone od Punta Križa do brane Val di Figo. Uzrok te zabrane se ističe u tom što bi ti mekušci koji se stvaraju na podovima plovila mogli biti iznimno štetni za zdravlje građana. Mekušci bi bili otrovni upravo zbog otrovnih tvari koje ispuštaju plovila. (L’AZIONE)

1920. – Spriječeni štrajk ribara. Ribari cooperative iz Fažane su sinoć odlučili stupiti u štrajk. Kao glavni uzrok tog čina naveli su neisplaćivanje plaća. Predsjednik ribara gospodin Vicenzo Scambozzi se je uputio skupa s advokatom Rossijem kod civilnog komesara Giovannija Oriola kako bi pregovarali o posljedicama i uzrocima štrajka. Gospodin Oriolo pak se je pokazao kao razumna osoba te je telefonskim razgovorom upućen ministarstvu financija zgotovio plaću ribarima. Tako se je primivši dohodak, 150 ribara vratilo na svoja radna mjesta izbjegavši sve nelagodnosti štrajka. (L’AZIONE)

1935. – Naši pedagozi. U zadnjem broju “Učitelja” piše naš pedagog Ante Defranceschi raspravu o aktivnoj školi, a u “Savremenoj školi” Mate Demarin piše također jednu zapaženu pedagošku raspravu pod naslovom Idejne komponente radne škole. (ISTRA)

1935. – Kako Italija gradi zgradu nove Pošte u Puli. Naš je list već pisao u jednom dopisu iz Pule o gradnji nove poštanske zgrade. Ta zgrada, zamišljena vrlo pompozno, gradi se već godinama na prekide kad se Rim sjeti da pošalje par tisuća lira za nekoliko dana rada. Sramota za Italiju i Pulu. Sad se na tu pojavu osvrće i pulski fašistički list “Corriere Istriano” od 8. ožujka u članku pod naslovom “Suviše polako”. Na početku kaže da uza sva obećanja da će se ta zgrada svršiti ona ostaje i dalje samo nada, a ne stvarnost. Prefekt je intervenirao da bi se s radom nastavilo, ali njegova je intervencija slabo pomogla. Čudno je ovakvo pisanje pulskog lista. Da mi ovako pišemo požurio bi se pulski list da nas napadne da smo “al soldo di Belgrado”. (ISTRA)

1970. – Velika tuča u Rovinju. Neuobičajeno za ovo godišnje doba, na Rovinj se jučer ujutro oko 9 sati sručila snažna i gusta tuča. Padala je toliko intenzivno da je za vrlo kratko vrijeme Rovinj i okolicu pokrila bijelim pokrivačem. Danas je na području Rovinjštine padao i snijeg koji je cestovni promet iz Rovinja preko Pazina prema Rijeci skrenuo na priobalnu cestu kroz Pulu. Snijeg je jutros prekrio ceste Rovinjštine sve do Rovinjskog sela i tako se približio na nekoliko kilometara od samog mora. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti