1920. – Nogometna utakmica u Rovinju. U Rovinju se je održala nogometna utakmica između Fascia democratico giovanile i vojne ekipe iz Pazina. Bila je to prva utakmica sezone. Pratilo ju je sunčano vrijeme te mnoštvo gledatelja. Iako se je odmah u samom startu te nogometne utakmice vidjelo da nijedna ekipa nije dovoljno pripremljena i uvježbana, spektakl je oduševio publiku. Na kraju prvog poluvremena rezultat utakmice je bio još 0-0, no netom po početku drugog poluvremena Fascio democratico giovanile je zabio gol koji je osigurao pobjedu njihove momčadi. Gledatelji su bili zadovoljni cjelokupnom igrom i njenih ishodom te vjeruju da ta pobjednička momčad može uspjeti i osvojiti prvenstvo bude li se posvetila treninzima. (L’AZIONE)

1921. – Labin. Policijski poručnik pismom obavještava gradskog povjerenika Pazina da su danas u 13 sati rudari napustili posao kao znak protesta protiv fašističkog nasilja u Trstu. (MARCELLO BOGNERI)

1930. – Sv. Marija od Zdravlja. Već osam dana nas muči ta nesretna bura. To je velika nesreća za nas seljake jer ne možemo raditi na poljima. Žito smo skoro svi posijali. Usjevi hvala Bogu lijepo napreduju. Nekoji su već počeli saditi krumpir. Na koncu pozdravljam Vas, gosp. uredniče, i sve naše ljude koji su u Argentini. Seljačka djevojka. (ISTARSKI LIST)

1945. – Radovi u ožujku. Nastupa proljetno razdoblje rada, proljetna sjetva je u punom toku. Ne prevrći zemlju bez potrebe, ali je dobro usitni za jare usjeve. Produži sjetvom iz prošlog mjeseca sadi krumpir, a u drugoj polovici mjeseca sij stočnu repu, lucerku i djetelinu. U klijalištu pikiraj sadnice, nastavi sa sjetvom povrća sadi grah, lukovice, sij špinat i ostalo. Ukoliko nisi zasadio vinogradsko-voćarske nasade u jeseni, u tom mjesecu dovrši. Drljaj livade i sij umjetno gnojivo, superfosfat po livadama. Održavaj s ostalim poljoprivrednicima savjetodavne proizvodne sastanke. (KALENDAR JURINA I FRANINA)

Arhiva

Ostale novosti