1907. – Predavanje u Pazinu. U nedjelju dne 23. t. mj. predavao je gospodin prof. Fr. Frankola o Narodima naročito slavenskim. Slušača bijaše 200-tinjak. Slijedeće nedjelje dne 3. ožujka će predavati gosp. prof. M. Zgrablić o Novim naseobinama u Istri. Predavanje počinje u 10 sati prije podne u Narodnom Domu. (NAŠA SLOGA)

1920. – Napao svećenika. Sinoć je u Medulinu održan skup socijalističke stranke u konobi gospodina Kirca. U trenutku govora je gospodin Poduje, predsjednik L.D.D-a iz Pule, vikao na svih i svašta te se uvredljivo obratio svećeniku Battisti, optužujući ga da prima odličja feudalnog sustava. (L’AZIONE)

1920. – S uspjehom je uspostavljena telegrafska služba u uredima Grožnjan, Momjan, Vižinada, Umag, Višnjan. (MARCELLO BOGNERI)

1923. – U Puli su počele s izlaženjem tjedna novine satiričnog sadržaja “La tabacchina”. (MARCELLO BOGNERI)

1923. – Što prorokuje stogodišnji koledar za ožujak? Od 1. do 3. surovo i mrzlo, od 6. do 9. toplo, 11. kiša, 12. do 16. lijepo, 17. i 19. svako jutro surovo i mrzlo, od 22. do konca mjeseca surovo i dosta mrzlo, 30. snijeg i hladno. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1923. – Što mora valjan gospodar raditi u ožujku? Dvorište neka se počisti i uredi. Sjeme za usjeve neka se priredi. Pšenično sjeme neka se zbog “snijeti” namoči u rastopini modre galice ili perocida. Žito neka se prevrće. Sjetva počinje čim se zemlja odmrzne. U staji valja tegleću stoku pomno njegovati i bolje hraniti kako bi mlado potomče bilo što razvijenije. Stoku treba čuvati od prehlade jer se počinje linjati. Na pašu je još ne treba puštati da ne izgazi mladu travu. Počinje općenita rez, kolenje, vezanje i prekapanje vinograda. Suho cijepljenje trsa počinje ovog mjeseca! Mladice se sade i polažu, raspošiljaju se klinčići te iskapaju korjenjaci iz loznjaka. Mlada vina koja su bila u siječnju prvi puta pretočena neka se ovaj mjesec pretaču drugi put, a podrum neka se za lijepih sunčanih dana prozračuje. Bačve treba nadopunjavati, a one koju su prazne sumporiti. I stara vina treba pretakati. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1925. – Iz Bresta. Pretprošlu nedjelju došao je k nama najnoviji junak poljski čuvar što ga je općina imenovala valjda za posebne zasluge, što ih je njegov otac davao Račanima, i zato su ga nagradili s tom službicom. Taj premladi čuvar se i junači. Utvara si da može oblake doseći. I tako se je nekako čudno ponašao u našem selu te si je utvarao u svojoj mladoj glavici da može i on bez uzroka naše ljude strašiti. Ali neka znade i on i svi njemu slični da se mi takovih frkalasa ne bojimo jer pošteno živimo i pošteno radimo. Prema večeri izgledalo je da mu manjka nešto kuraje i zato nije one večeri ni išao doma u Slum već je prenoćio u Brestu. Preporučamo mu da bude malo pametniji te da se lijepo ponaša. (ISTARSKA RIJEČ)

1930. – Dr. Matko Laginja. Dobri otac naš, svijetli ban hrvatski, Dr. Matko Laginja, leži već nekoliko dana teško bolestan, upravo u agoniji. Samo Njegovo Veličanstvo Kralj, poslao je svog izaslanika. Dragi naš barba Mate bori se sa smrću. Brižni mi, jadni sirotići njegovi, za koje se toliko brinuo, ne možemo mu pomoći. Ta kako bi mi mogli bez njega. (ISTRA)

1933. – Započeti su radovi na izgradnji zgrade Glavne pošte i telegrafa na trgu Alighieri. (MARCELLO BOGNERI)

Arhiva

Ostale novosti