1893. – Crkva San Francesco, koja je bila obesvećena i pretvorena u magazin živežnih namirnica, ne služi više u te svrhe te Komanda 3. korpusa oružanih snaga smatra da je treba vratiti prvobitnoj namjeni. Građevinski konzultant Hauser smatra da je crkva lijep primjerak gotičke građevine i da je vrijedi restaurirati te će tako obnovljena krasiti Pulu. (MARCELO BOGNERI)

1917. – Objava. Aproviozacijska komisija javlja da su svršene priprave za razdiobu mlijeka starcima i bolesnicima te da će na magistrat moći ići svi starci koji su prekoračili 70. godinu da im tamo pritisnena iskaznicu za živež pečat koji im daje pravo da dobiju mlijeko. (HRVATSKI LIST)

1918. – Pokrajinska bolnica. Desi li ti se nezgoda ili snadje li te bolest, pa moraš u Puli u bolnicu, jao si ga tebi. Govoriš li svojim jezikom ne će te razumjeti niko. Zoveš li se Zlatko, oni pišu Slatko, a svršava li ti se prezime na -ć siguran si da će ti ga iskriviti. Možeš ih slobodno uvjeravati i pokazivati im crno na bijelom, oni pišu svoje -ch. No, ali zato su umiljati, a umiljato janje dvije majke siše. Oni nisu ni veleizdajnici jer drže uvijek s onim koji je jači. (HRVATSKI LIST)

1929. – Ližnjan. Ovih smo dana imali istinsku procesiju preko našega sela. Dužnost nam je tom prigodom zahvaliti se našem svećeniku koji drži naše stare običaje. Isto tako pohvale su vrijedne i naše djevojke koje ukrasuju cvijećem crkvu, diku našega sela. Njihovom zaslugom su sada dovršena dva nova oltara posvećena sv. Josipu i sv. Antunu koji su nas stajali 5 tisuća lira. To plemenito djelo naše mladeži sve nas razveseljuje jer radije gledamo da troše novac u ovakve svrhe, ugodne Bogu, nego da ih bavaju za kojekakve ludorije koje im škode i duši i tijelu. (ISTARSKI LIST)

Arhiva

Ostale novosti