1876. – Hladno piće. Tko želi da mu bude u najvećoj vrućini piće hladno, neka omota staklo, u kojem je to piće, mokrom krpom i neka ga stavi na propuh, t.j. kuda vjetar pomahuje n.pr. na otvoren prozor uz otvorena vrata. Na propuhu stane se voda iz krpe pariti i tim se radja hlad. Zato i je s proljeća zima kad se snieg topi. (NAŠA SLOGA)

1904. – Ovih dana se radi na demontiranju starog pontona postavljenog ispred parka Arena na kome je bilo sjedište nautičkog kluba Pietas Julia. Ponton je ustvari stari bager korišten za radove u ratnoj luci i po završetku radova premješten je na današnje mjesto. Sada služi za odmor veslačima kad se vrate sa dugih treninga. Ponton i dalje pluta, ali pojavila se pukotina na prednjem dijelu. Klub će ga prepustiti jednom trgovcu koji će izvući korist od demontaže jer se radi o velikoj količini drveta i željeza. ((MARCELO BOGNERI)

1909. – Izlet u Škocjansku jamu za ljubitelje takovih doživljaja. Vlak iz Pule kreće u 7,45, a vraća se u Pulu u 10,40. Jama je jako dobro rasvijetljena. Cijena 1K 20 h. (POLAER TAGBLATT)

1929. – Iz Berma. Lijepa ljetina. Bojali smo se da će biti i ovog ljeta zla ljetina jer je bilo sve zakasnilo zbog velike zime. Ali, sve se je naglo popravilo. Trava je prilično narasla. Pšenica se je lijepo razvila, a kad bi joj došla još jedna kiša bilo bi više kruha. Grožđe je hitro izraslo i lijepo se razvija. Kukuruz raste kao iz vode. Već smo okusili mladih krumpira. Dao Bog da pođe tako naprijed. (ISTARSKI LIST)

1929. – Iz Ližnjana. Iz svih krajeva Istre imade dopisa u našem dragom listu samo iz Ližnjana se nitko ne javlja. Zato sam odlučila da se javim u našoj novini. Kod nas je sve po starom običaju. Ljetina do sada kaže dobro. Pred 20 dana trpjeli smo veliku sušu, ali nam je kiša, koja je u dobri čas došla, polja brzo oživjela. S njome je palo i nešto tuče, ali nije jako naškodila. Sijena smo imali vrlo malo. Lanjske godine ga je bilo tri puta više. Žito i krumpir uspijevaju veoma lijepo. Moram da svršim jer mi je ruka teška i umorna od motike. Drugom zgodom nastojat ću se opet javiti. Uz pozdrav, Anica. (ISTARSKI LIST)

1948. – U posljednje vrijeme frontovci grada Pule naročito su se istakli na dobrovoljnim radovima. Na dobrovoljnom radu u narodnim vrtovima, na fiskulturnom igralištu te na raznim drugim objektima u razdoblju od 1. do 15. svibnja učestvovalo je 4170 frontovaca Pule koji su dali ukupno 14.474 dobrovoljna radna sata. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti