1886. – Na trgu Ninfea puštena je u rad javna gradska vaga. (MARCELO BOGNERI)

1888. – Gradske vlasti odlučile su prebaciti tržnicu sa Arsenalske rive na trg Port’ Aurea. (MARCELO BOGNERI)

1898. – Cirkus Zavatta je postavio svoje šatre u Puli. Dva šampiona snage Chiapa i Zatella, oba iz Torina, izazivači su u rvanju. Rezultat se očekuje sa velikom znatiželjom. (MARCELO BOGNERI)

1907. – Sinoć su na Montegrande naoružani Slaveni napali birače iz Galižane. Rezultat: jedan mrtav, jedan teže i šest lakše ranjenih. Da bi smirila nered morala je i intervenirati 87. kraljevska pukovnija. (MARCELO BOGNERI)

1916. – U talijanskom zarobljeništvu. Anton Frlić, učitelj iz Ližnjana, koji se od svibnja prošle godine nalazio neprestano na sočkoj fronti te bio radi hrabrosti odlikovan i promaknut na čast zastavnika, javlja, da je žalibože dne 15. svibnja o. g. dopao u talijansko zarobljeništvo i da mu ide sasvim dobro. (HRVATSKI LIST)

1918. – Obznana. C. i kr. vojnička uprava sagradila je u vojničke svrhe vodovod iz Sladonje u Alturu i Kavran te je zapitala za službenu odredbu da vlasnici nepokretnine, koje su taknute od vodovoda, dadu privolu služnosti za postavak vodovodnih cijevi. Povjerenstvo će započeti uredovanje u 8 sati ujutro kod sisaljke u Sladonji, a odanle proslijediti će cijeli razmak. Zanimane stranke imaju čekati povjerenstvo kod svojih zemljišta. Kod ove komisije raspravljat će se takodjer i o izdavanju vode iz ovog vojničkog vodovoda civilnom pučanstvu. (HRVATSKI LIST)

1927. – Novo vojno okružje u Puli. Do sada je Pula spadala pod vojno okružje u Trstu. Dana 6. ovog mjeseca otvoreno je u Puli vojno okružje (distretto militare) za istarsku (puljsku) pokrajinu. Načelnikom okružja imenovan je major Capponi. (ISTARSKA RIJEČ)

1975. – Rovinj. Jedanaest najboljih učenika i učenica osmog razreda Druge rovinjske osnovne škole s nastavom na talijanskom jeziku otputovalo je na sedmodnevni nagradni izlet u Italiju. U pratnji razrednice Marije Velan, zajedno s kolegama iz osnovnih škola Rijeke, Tara, Poreča, rovinjski su osnovci posjetili pokrajinu Toskanu. (GLAS ISTRE)

1975. – U Trstu je jučer završena VI. međunarodna smotra klavirista, gitarista, orguljaša i harmonikaša na kojoj je omladinski harmonikaški orkestar OKUD Istra iz Pule postigao lijep uspjeh, osvojivši u kategoriji harmonikaških orkestara prvo mjesto. Pulski orkestar se natjecao s djelima domaćih autora Gaudeamus Bruna Bjelinskog i Karneval Tihomira Vidošića, a izvedbu je stručni žiri ocijenio najvećom ocjenom. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti