1906. – Velike ratne vježbe. Na 15. o. mj. stupa u službu eskadra naše mornarice, koja će biti najjača od kad postoji ratna mornarica, te će izvađati kombinirane pomorske vježbe u dalmatinskim vodama pod zapovjedništvom kontraadmirala viteza Leopolda Jedine. (OMNIBUS)

1926. – Braći sokolašima! Daje se ovime na znanje da će od danas biti ovako razdijeljene vježbe: svaki ponedjeljak i petak tjelovježba, utorak i subota pjevanje i to utorak muški, subotu ženski zborovi, a srijedu i četvrtak tamburanje. Tko želi tamburati i pjevati neka dođe ovog tjedna da se može odrediti raspored za budući koncert koji će biti početkom idućeg mjeseca. (OMNIBUS)

1928. – Bonifikacija Doline Mirne. Nedavno je vlada raspravljala o bonifikaciji nekih močvarnih krajeva u Južnoj Italiji, a na koncu je došlo na dnevni red i pitanje bonifikacije Doline Mirne. Vlada je zaključila da će što prije pristupiti tom djelu. Radovi oko bonifikacije stajati će oko 24 milijuna lira. Od toga će svi vlasnici zemljišta u dolini snositi oko milijun lira, i to će biti plativo kroz više godina, ostalo će ići na teret države. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Nova automobilska veza. Stanovnici iz Kringe morali su do sada, ako su htjeli ići u Poreč ili u Pazin, čekati korijeru u Tinjanu. Nedavno je Kringa dobila, s Porečom i s Pazinom, direktnu vezu, jer je korijera, koja spaja ta dva mjesta, počela prolaziti kroz Kringu. (ISTARSKA RIJEČ)

1929. – Kako ćeš ispuniti ček? Ovdje imaš naslikan ček kako ga je ispunio Martin Kozlović, iz Baderne, selo Katun, broj 56. Po tome ćeš ga i ti znati lako ispuniti. Treba ga ispisati perom, a ne olovkom. Razumije se da može poslati i manju ili veću pretplatu nego ju je poslao Martin Kozlović i koji drugi dan, a ne baš 28. IV. 1929. (ISTARSKI LIST)

1948. – Poznato je da se u Istri nalaze bogata ležišta kvalitetnog kremenog pijeska od kojeg se dobiva staklo. Dosad se taj pijesak izvozio jer Istra nije imala tvornice stakla. U Petogodišnjem planu bit će u Puli izgrađena tvornica stakla. Vremenom će se tu izgraditi velika staklarska industrija. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti