1878. – Jučer je Puli umro veoma popularni baron admiral Antonio de Bourgignon. Rođen je 1808. u Češkoj, rano unovačen u mornaricu u kojoj je služio 45 godina. Njegove aktivnosti su prije svega bile organizacijske i administracijske. Na dan kad je postavljen kamen temeljac današnjeg Arsenala, car osobno ga je imenovao kontraadmiralom, a 1875. admiralom. Bio je oženjen plemenitom puljankom Giovannom kontesom od Lombardije. (MARCELLO BOGNERI)

1893. – Koncert tamburica u lokalnoj Čitaonici. Zbor tamburaša lokalne čitaonice, 6 gospođica i dvanaestero gospode, imao je svoj prvi veliki koncert. Nosili su trobojne hrvatske beretke, čula se nacionalna muzika, ističemo najljepšu popularnu pjesmu “Lijepa naša domovino”. (IL DIRITTO CROATO)

1900. – Ljetna eskadra c. i kr. vojne mornarice. Napokon se dovršila oprema ljetne eskadre na broju od 30 što većih i manjih brodova te počela jučer ostavljati puljsku ratnu luku. Uzor mornarica mora da bude svakako naša, kad i strani vladari šilju svoje odaslanike na vježbe našeg C. i kr. vojnog brodovlja. Ukrcala se na glavni zapovjednički brod “Kaiser Karl VI” i tri strana častnika i to dva rumunjska i jedan norveški. (NAŠA SLOGA)

1906. – Vježbanje u letenju golubova listonoša C. i kr. mornarice. Uslijed naredbe C. i kr. lučkog admiralata u Puli započeli su 1. o. mj. ovogodišnje vježbe golubova-listonoša u letenju koje će trajati do konca 9. mjeseca. Određeno je da svaki koji donese takvog goluba na postaju mornarice ima od iste dobiti odgovarajuću nagradu. Golubovi listonoše mornarice raspoznaju se po crnom otisku ispod obaju krila (mjesto postaje i broj goluba) te prstenu od aluminija, na nozi, na kojem je otisnuto ime postaje, godina rođenja i broj goluba. (OMNIBUS)

1908. – Skrajnja bezobraznost. C. i kr. vladin savjetnik Osti, predstojnik c. i kr. redarstvenog povjereničtva u Puli, htjeo je na svaki način da se proslavi na dan skupštine Sv. Ćirila i Metoda. Ovaj tirolac zabio si u glavu da se tog dana ne smije vijati naša-razumiješ tirolče-hrvatska zastava na “Narodnom Domu”. To je zbilja i izveo. Ne znamo komu se je htjeo udvorit ovim kukavnim činom, ali ako će zabrana vijanja hrvatske zastave pomoći ovom štreberu do kakovih mastnih jasala, zapamti tirolče, da je u nedelju trebao samo mali mig i nastao bi bio takav pokolj da ni tvoja brutalna sila ni svi tvoji talijanski fićfirići nebi ga bili zapriječili. (NAŠA SLOGA)

1909. – Ponovo vas pozivamo na današnje otvaranje Kupališnog restorana Saccorgiana. Nudi se veliki izbor toplih i hladnih jela te izvrsna vina i pivo na čaše. (POLAER TAGBLATT)

1916. – Crkva u popravku. Crkvica na trgu Tegethoff (Majka božja milosrdja) zatvorena je općinstvu od danas radi nužnih popravaka. Mali oglasnik. Njemačka početnica s prikladnim razgovorom o svim ljudskim prilikama kako ćete u 30 zadaća naučiti njemački jezik. Cijena 80 filira. Tko pošalje 1 krunu dobije knjigu franko. Knjižara E. Schmidt, Pola, Foro 12. (HRVATSKI LIST)

1937. – Roč. Svi oni koji imaju na ročkom groblju spomenike svojih pokojnika ispisane hrvatskim jezikom dobili su sada nalog da sa spomenika bez odlaganja izbrišu hrvatske natpise i da ih zamijene talijanskim. (ISTRA)

Arhiva

Ostale novosti