1901. – Otvoreno je novo javno kupalište kod željezničkog kolodvora. Može primiti 60 kupača; ima dva paviljona, jedan za muškarce, jedan za žene, a svaki ima pristojna sjedišta. Plaža je vještački napravljena od morskog šljunka. Ograđena je drvenom ogradom i dobro služi svim staležima, posebno manje imućnima. (MARCELO BOGNERI)

1902. – Slavensko udruženje “Ćirilo i Metodije” podiglo je u Istri tijekom 1900. god. šest škola, potrošivši 61.883 krune. (MARCELO BOGNERI)

1904. – Nezakcij: Jučer je bio sretan dan za sve one koji bez prestanka vrše iskapanja. Na svjetlo dana su izašla dva zavjetna oltara: jedan u dijelovima sa ostacima natpisa, a drugi posvećen božici Eia Augusti odlično očuvan. (MARCELO BOGNERI)

1904. – Pula. Od 24. ožujka, kad je tramvaj probno pušten u promet, do 31. svibnja bilo je 229.093 putnika. (MARCELO BOGNERI)

1929. – Što nam pišu iz Istre? Žminj. Ove godine imamo malo sijena. Ne znamo, čime ćemo buduće zime prekrmiti i ovo blago, što nam je preostalo. Prorijedit će se i onako već rijetka naša stoka. Žita imade mjestimice dosta. Mjestimice malo. Krivi su tome led i zima, a i velika bura. Krumpira, ufamo se, bit će dosta. Jedino slabo je to što mnogi nijesu imali što da posade jer im se je sjeme u zimi smrznulo. Kukuruz je do sada vrlo lijep. Groždja, ako nas Bog očuva od tuče, biti će dosta. Kako vidite ova godina kaže prilično bolje od lanjske. Domalo ćemo žeti pa će se vidjeti koliko zrnja će biti. (ISTARSKI LIST)

1965. – Nedavno su završeni radovi na asfaltiranju pristupnih staza i prostora pred Osnovnom školom u Umagu. To je bila davna potreba, ali i želja koja je konačno našla sada svoje ispunjenje. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti