1954. – Električno svjetlo u Prapoću i Račjoj Vasi. Prije dvije godine započeo je rad na elektrifikaciji Prapoća i Račje Vasi, ali su radovi prošle godine radi pomanjkanja financijskih sredstava bili obustavljeni. Ove godine su mještani tih sela počeli raditi na elektrifikaciji vlastitim sredstvima. Račjani su prodali ogrjevno drvo u te svrhe, a Propojci borove trupce. Kućne instalacije su bile dovršene prije, a sada treba postaviti još samo električni vod od Lanišća do Prapoća i Račje Vasi. Novac sada imaju, ali ne mogu nabaviti odgovarajući žicu. Oni vjeruju da će i to biti pa će umjesto petrolejki zasjati električne sijalice, a i broj radio aparata će se povećati. (GLAS ISTRE)

1955. – Da li ste znali. Najveće stablo u Istri. Najveće stablo u Istri je pitomi kesten u Gračišću. Računa se da je ono ne samo najveće, već i najstarije stablo u Istri. Prema mišljenju dr. Milana Anića, sveučilišnog profesora Poljoprivrednog šumarskog fakulteta u Zagrebu, stablo kestena u Gračišću je staro oko 500 godina. Malo je natrulo pa je teško ustanoviti broj godina s pomagalima. Jedno je sigurno da je ovo stablo bilo već prilično drvce kada je Kolumbo prvi puta stigao u Ameriku (1492). Za vrijeme talijanske okupacije dolazile su čak iz Rima posebne ekskurzije botaničara, biologa i šumarskih stručnjaka u Gračišće i proučavali taj kesten. On je obrađen u više publikacija, a od njegovog sjemena uzgojeno je u Italiji mnogo sadnica. (GLAS ISTRE)

1965. – Dan škole u znaku sporta. Povodom Dana škole Osnovna škola Moša Pijade iz Pule organizirala je nekoliko uspjelih sportskih natjecanja na kojima se okupilo preko 500 mališana. Takmičenje se odvijalo u sljedećim disciplinama: košarci, rukometu, odbojci. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti