1906. – Wiener-Varietà© u Puli. Posljednjih petnaestak dana uveo je ravnatelj ovdašnjeg Wiener-Varietà© zabavišta jednu novost. Angažirao je, naime, vrsnog hrvatskog oponašatelja raznih muzičkih instrumenata, g. Karla Armana iz Zagreba, poznatog u orfejskom svijetu pod imenom Orfeo Karlović. Hrvatske novine izrazile su se vrlo povoljno o g. Armanu gdjegod se je producirao u gradovima Hrvatske, a svoju vještinu pokazao je i u Puli. Osobito se ovdje ističe kao vrstan oponašatelj violine i flaute, a zgodan je također u vlastitim originalnim kupletima koje pjeva u hrvatskom jeziku. Zaslužuje da ga se čuje. G. Armano angažiran je ovdje do konca ovog mjeseca te iza tog dana putuje u Beograd gdje je angažiran za dulje vremena. (OMNIBUS)

1906. – Stradanje naših zemljaka u Americi. Pod ovim naslovom piše čikaška “Hrvatska zastava”. Ništa manje nego 1.000 naših zemljaka vratili su se u subotu s doseljeničkog ureda u New York-u u Europu. Nisu im se dali iskrcati. A to su bili kršni i zdravi ljudi. Što je tomu uzrok? U domovinskim novinama u Hrvatskoj, Kranjskoj, Srbiji i Bugarskoj javili su da neke američke tvrtke traže nekoliko hiljada radnika koji će dobiti plaću 2.50 dolara dnevno. I naši ljudi ko pomamni povjerovali tim oglasima i hrpimice stali bježati u Ameriku. Ali gle zla iznenada. Na doseljeničkom uredu svi su prijavljeni da već imaju pogođenu radnju na ovim stranama. A kako je poznato, doseljenički zakon strogo zabranjuje iskrcati se onim radnicima koji imaju već pogođenu radnju. I stoga je doseljenički ured vratio hiljadu tih nevoljnika natrag u Europu. Upozoravamo narod da se ne da nemilo varati od svakojakih lopova. (OMNIBUS)

1955. – U Puli su počeli radovi na izgradnji Muzeja narodne revolucije za Istru. Na kaštelu u Puli ovih dana počeli su radovi na uređenju kazamata koje će biti pretvoreni u izložbene prostorije Muzeja narodne revolucije za Istru. Ukupno će, prema planu, za izložbene prostorije biti adaptirano šest kazamata dok će se ostale adaptirati za poslove uprave. Uprava Muzeja narodne revolucije dosad je prikupila 17.000 originalnih pisanih dokumenata i 3.500 slika iz Narodnooslobodilačkog rata i narodne revolucije u Istri. Pored adaptacije kaštela u planu je i uređenje cijelog brdašca na kojem se kaštel nalazi. Uređeno će biti i staro rimsko kazalište pored toga, na sjevernoj strani kaštela, izgradit će se moderno uređen restoran, a čitava okolica Kaštela bit će zasađena raznim drvećem. Izgradnjom Muzeja narodne revolucije rukovodi poseban odbor koji sačinjavaju predstavnici savjeta muzeja, predstavnici političkih i društvenih organizacija Pule kao i arhitekti i inženjeri građevinarstva. (GLAS ISTRE)

1965. – Novosti iz Labinske komune. Početak turističke sezone u Rapcu u svakom slučaju pokazuje i ove godine da će turistički i ugostiteljski radnici imati pune ruke posla i da će ga dobro obaviti, ali i to da neki prošlogodišnji nedostaci nisu otklonjeni. U aprilu zabilježeno je 1.067 noćenja stranih i 239 noćenja domaćih turista. Najviše noćenja imali su Austrijanci, Nijemci, Englezi, Talijani itd. Početak maja bio je još bolji i svi su izgledi da će u Rapcu iz dana u dan biti sve više i domaćih i stranih gostiju. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti