1906. – Ogromni morski pas u Puli. Jučer ujutro dovukao je parobrod “Quarnero” u pulsku luku ogromnog morskog psa ženskog spola. Pred nekoliko dana opazio je isti brod u vodama Malog Kvarnera velikog morskog psa kojega su pokušali i uloviti. U utorak oko 6 sati poslije podne opaziše blizu otoka Plavnika opet ovu morsku neman, privezaše debelim konopom jedno šiljasto sidro na koje postaviše bijele mornarske hlače napunjene mesom i baciše ga u more. Morska neman odmah zahvati plijen te osjetivši oštri šiljak sidra što mu se zadrlo u meso učini užasni trzaj i poskoči izbacivši u vis jedan veliki stup vode. Nakon nekoliko napornih trzaja i duge borbe morska neman je konačno usmrćena. Ovaj morski pas dug je 5 metara, a teži oko 2.000 kg. Po izjavi stručnjaka nadglednika ribolova g. Dobrilovića ovaj morski pas spada u najpogibeljniju vrstu te će stoga vojska parobroda “Quarnera” dobiti od pomorske vlade nagradu. (OMNIBUS)

1907. – Izdvajamo podatak kako je Pula 31.05.1907. bila najskuplji grad u Austro-Ugaskoj. (POLAER TAGBLATT)

1915. – Opskrba grada mlijekom. Zbog policijske zabrane prolaza iz okolice u grad, onemogućena je opskrba građana mlijekom te su prinuđeni trošiti kondenzirano mlijeko i prerađevine bez obzira što svježeg mlijeka ima dovoljno. U svrhu rješavanja tog problema Općina će svo mlijeko otkupljivati od proizvođača-seljaka i onda ga preprodavati u Puli. (POLAER TAGBLATT)

1915. – Opskrba mesom. Ministarstvo je odredbom ograničilo prodaju sirovog ili prerađenog mesa teladi, svinja i peradi na pet dana tjedno u svrhu uštede mesa kao i za proizvodnju jaja za tovne piliće. Ujedno se ovim želi smanjiti potrošnja mesa i u gostionicama, hotelima i pansionima. (POLAER TAGBLATT)

1918. – Roditelji Velog Vrha. Pristupite svi do jednog u nedjelju dne 2. lipnja komisiji na Velom Vrhu i zapišite Vašu djecu u hrvatsku školu! (HRVATSKI LIST)

1918. – Roditeljima koji kane iseliti djecu u Hrvatsku. Pošto su se neki roditelji obratili na upravu našeg lista za razjašnjenje kako bi poslali djecu u Hrvatsku ili Slavoniju, javljamo im: Uprava “Hrvatskog lista” poduzela je sve potrebite korake sporazumno s “Družbom Sv. Ćirila i Metoda” te će prvi prijevoz djece slijediti po svoj prilici još ovaj mjesec. Ovo isto vrijedi i za cijelu Istru. (HRVATSKI LIST)

1918. – Cijepljenje protiv kozica. Općinski ured toplo preporuča svima koji žele čuvati sebe i svoju obitelj od kozica neka se okoriste cijepljenjem koje će se održati dne 2. do 6. lipnja u prostorijama općinskog zdravstvenog ureda (trg Foro, zgrada gradske štedionice, II kat). (HRVATSKI LIST)
1954. – Ovčarstvo važan problem Ćićarije. Kras je poznat već odavna kao kraj u kome se nekad mnogo gajilo i razvijalo ovčarstvo. Za vrijeme talijanske okupacije, a naročito za vrijeme rata uništeno je mnogo ovaca i koza. Dok se na Krasu prije uzgajalo nekoliko tisuća komada ovaca taj broj je poslije rata pao na svega oko 300 komada. U priličnoj mjeri su ugibale ovce i od opasne ovčje bolesti koja je tu harala, bruceloze. Kasnije je ustanovljeno da su glavni prenosioce te bolesti koze. Uništenje bruceloze već se vide uspjesi jer se broj stoke stalno povećava. Ovu granu privrede trebalo bi još više njegovati jer za razvoj sitnog stočarstva, s obzirom na dobru ispašu, postoje svi uvjeti na Ćićariji. (GLAS ISTRE)

1965. – Materijali s Poreštine u Istarskom mozaiku. U toku su pripreme za štampanje posebnog broja Istarskog mozaika, časopisa za društvena, književna i umjetnička pitanja Istre koji bi obrađivao teme s područja komune Poreča. Ovaj poseban broj Istarskog mozaika koji inače izdaje Pododbor Matice hrvatske u Puli imao bi izaći u toku mjeseca lipnja. Suradnici će biti društveno-politički radnici i privrednici s područja porečke komune. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti