1906. – Arsenalski radnici kod zapovjednika mornarice. Već dulje vremena traže i moljakaju radnici ovdašnjeg arsenala ratne mornarice poboljšanje svog teškog položaja. Tijekom ovog mjeseca nastao je među njima u tom pogledu življi pokret te sastaviše i upraviše na zapovjedništvo mornarice spomenicu u kojoj mole povišenje plaće i druge olakšice za život. Zahtjevi ovih radnika u svakom pogledu su sasvim opravdani što priznaje i samo zapovjedništvo. U vezi toga primio je prekjučer zapovjednik ratne mornarice admiral grof Montecuccoli jednu deputaciju demokratskih socijala. Obje deputacije primio je vrlo ljubazno i uzeo na znanje njihove želje. Kako se glasa bit će koncem ove godine teške prilike radnika u arsenalu znatno poboljšane što mi od srca želimo i ujedno kažemo da ne ostanu i ovi radnički vapaji pri pustim obećanjima. (OMNIBUS)

1915. – Svi napisi govore o tome da je Italija pred ratom! Ostalo: Grčko-istočno Bogoslužje: danas i sutra održavat će se u 10 sati prije podne. Razredna lutrija: prvo izvlačenje će uslijediti 8. i 10. lipnja i daje vlasnicima srećaka mogućnost dobitka značajnih svota. Srećke se još mogu nabaviti, a svaka druga dobiva. Izdaju se dvije namještene sobe s glasovirom i posebnim ulazom. Upitati u Via Dante 48 od 5-7 sati popodne. Traži se ženska radna snaga za kućanske poslove. Uvjet je posjedovanje odobrenja za boravak u Puli. Ponude kod vratara hotela Central. (POLAER TAGBLATT)

1917. – Ministarstvo rata je naredilo rekviziciju svih zvona izrađenih od mjedi i njenih legura s maksimalnim vanjskim promjerom od 25 cm i više. S popisa su izdvojena sva zvona koja imaju namjenu u signalizaciji u željeznici, na parobrodima i zvona posebnog povijesnog i umjetničkog značaja. (MARCELLO BOGNERI)

1927. – Pod naslovom: Iz južne Istre. Odbacimo gadne običaje! Donosi pismo potpisano sa seoski mladić. Kod nas je u zadnje vrijeme preoteo maha jedan nadasve gadan i ružan običaj. Mladić odvede djevojku bez zakona i živi s njome bez Sv. Blagoslova, bez ikakvog stida. Možete samo pomisliti kako to zlo upliva na čitavu okolicu, a posebice na tu našu mladost. Pa ako pođe tako naprijed poživinčit ćemo posvema. Mladići i djevojke! Rastrijeznite se! Krenite stazom poštenja dok je doba. (PUČKI PRIJATELJ)

1928. – Iz Cerovlja. Kao i po ostaloj Istri, tako su vlasti i kod nas pečatale (timbrivale) blago. Mi smo morali dovesti svi blago na trg. Za svaku glavu marve platili smo 2 lire, a poslije ćemo morati platiti još jednu liru na općini. To je pečatanje provedeno zato da bi se onemogućilo rad tatova. Tatovi neće moći tako lako prodavati pečatano blago. I još nešto. Od sad unapred neće moći ni jedan seljak prodati ili kupiti ili zamijeniti blago ako nema identitetnu iskaznicu (Carta d’identita). Slikari kod nas sada dobro zaradjuju jer su slike za te iskaznice dosta skupe. (ISTARSKA RIJEČ)

1929. – Nesreća ne spava. Prošle srijede ujutro (15. ov. mj.) odagnao je 14-godišnji dječak Antun Lorencin iz Medulina ovce na pašu. Na pašnjaku je našao jednu patronu i stao po njoj kamenom udarati. Patrona je eksplodirala i raznesla dječaku četiri prsta na lijevoj ruci te ga izranila po obrazu. Dječak je bio prevezen u bolnicu u Pulu. (ISTARSKI LIST)

1946. – Kulturni život istre. Bokordići. U našem porušenom i popaljenom selu otvoren je 12. 5. ove godine Dom kulture s jednom lijepom priredbom koju se izveli pioniri naše škole. Ova je priredba postigla lijep uspjeh. Osim seljaka sela Bokordići priredbu su posjetila i sva susjedna sela. Bilo je oko 400 gledaoca. (GLAS ISTRE)

1965. – Talijanski enolozi posjetit će Poreč. Kao što je već tradicija udruženje talijanskih vinarskih stručnjaka-enologa priređuje u mjesecu lipnju ove godine svoj stručni izlet van naših granica. Cilj je ovakvih putovanja upoznavanje krajeva i zemalja kako općenito tako i posebno po stručnoj liniji direktnim kontaktima s vinarskim stručnjacima. Ove će godine u razdoblju od 13. do 20. lipnja talijanski enolozi posjetiti našu zemlju. Iz Trsta oni će doći u Poreč gdje će enolozi razgledati podrum Više poljoprivredne škole i podrume Poljoprivrednog kombinata Poreč. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti