1906. – Znak vremena. U četvrtak oko jedne ure po podne nađena je na vratima blagajničkog ureda c. kr. pošte prilijepljena karta sa napisom “Abaso, il governo, eviva l’ anarchia”. Hm! Ukus nije baš loš, osobito ako dotični pod anarhijom razumijeva odnošaje pri kojima može nebunjen, usred bijelog dana, lijepiti onakve napise. (OMNIBUS)

1915. – Nakon što je završena evakuacija stanovništva, zaostao je veliki broj mačaka i pasa bez gospodara koji lutaju gradom. Umoljavaju se građani da ove jadne izgladnjele životinje, koje uzalud traže hranu, riješe muka. (POLAER TAGBLATT)

1915. – Građani se pozvaju na upis ratnog zajma. (POLAER TAGBLATT)

1918. – Popis domaćeg blaga. Općinski ured u Puli saopćuje: uslijed naloga c. kr. namjesništva u Trstu treba u općini Pula sastaviti točan popis blaga. Posjednici goveda, ovaca, koza i svinja (ne erarskih) bivaju ovime pozvani, a da izbjegnu kaznenim posljedicama, da iste prijave kod gradskog veterinara u zgradi gradske blagajne, II. kat, zdravstveni odio. (HRVATSKI LIST)

1928. – Crkvena slava u Roču. Dne. 6. o. mj. imao je Roč jedno posebno crkveno slavlje. Toga je dana naime blagoslovljen novo nabavljeni kip Krista Kralja. Kip je blagoslovio po nalogu biskupa mons Kratzig. Ceremoniji je pristustvovalo mnogo naroda iz Roča i okolice. (ISTARSKA RIJEČ)

1967. – Rad vrijedan pažnje. Već sedam godina tiho i pomalo nezapaženo od strane svojih sugrađana radi i djeluje EOS (Eksperimentalna omladinska scena). Međutim, van svoga grada oni su daleko poznatiji što govori o njihovoj kvaliteti. Tome u prilog ide i prijedlog odbora Festivala amatera Hrvatske koji je pulskom EOS-u kao nagradu dao u zadatak da otvori ovogodišnji Festival. Omladinska scena je osnovana u proljeće 1960. godine unutar literarnog kluba “Istarski borac”. Tadašnji gimnazijalac Željko Karničić i autor ovog napisa (sada student) razradili su svoju možda i suviše smjelu ideju da članovi kluba organiziraju eksperimentalnu scenu. EOS od 1964. redovito sudjeluje na festivalima amatera Hrvatske na kojima je postigao zapažene rezultate. (GLAS ISTRE)

1971. – “Jeronimo” nastupio u Puli. “Jeronimo” popularna grupa iz Engleske, koja je sudjelovala i na ovogodišnjoj priredbi UNICEF-a u Kanu i koja je dosad izdala 4 LD ploče, nastupila je u subotu u omladinskom domu “ULJANIK” dok se sinoć predstavila u Rovinju. Poznati vokalno-instrumentalni sastav, inače, u zadnje vrijeme nastupa u Zapadnoj Njemačkoj. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti