1900. – Hrvatska škola u Puli. Obzirom na naš člančić od neki dan primamo iz općinstva: “Mislimo da isto tako kao što su u Puli otvorene njemačke državne i mornaričke škole, moglo bi se dozvoliti da se otvori i hrvatska. Osiguravaju nas da se je c. kr. kotarsko školsko vijeće u Puli obratilo na c. i kr. lučko zapovjedništvo da bi se dozvolilo otvorenje zasebne škole naših sestara u ulici Sissano, ali vojnička oblast nije to dozvolila. Mi smo uvjereni da se to nije dogodilo iz mržnje do Hrvata nego su morali biti drugi taktički razlozi. Mi dobro znamo da ima u našoj mornarici do 25 hiljada hrvatskih mornara koji su pripravni naći svoj grob u dubinama mora za cara i Austriju te smatramo da se je počinilo pogriješku kad se nije dozvolilo otvoriti hrvatsku školu u Puli. (NAŠA SLOGA)

1906. – Pokus štrajka. Kako je danas ušao u modu štrajk, takvo nešto su htjeli pokušati i vozari u Puli. Oni su prošli tjedan upravili na gospodare spomenicu u kojoj zatražiše povišenje plaće i smanjenje dnevnog rada. Ultimatum staviše do nedjelje u podne. No, gospodari malo ili nikako se ne obazreše na ovo navještenje rata svojih radnika. U ponedjeljak dakle pokušaše štrajkati, ali taj štrajk ostao je samo kod pokusa jer se je samo malen broj ustegao od posla dok je većina i nadalje bičem pucketala za svojim kolima. Vidjevši da nije fajde besposličariti pokoriše se razumu te već drugi dan malo po malo i neopaženo prihvatiše se opet posla. Tako je ovaj štrajk bez buke i galame započeo i svršio. Bolje buduća vremena možda će naći spremnije vozare i sadašnji neuspjeli pokus s uspjehom ovjenčati. Neke male olakšice, ipak, su nekoji vozari dobili. (OMNIBUS)

1916. – Potres. Jučer u 2 sata 50 minuta 22 sekunde popodne (po ljetnom vremenu) ubilježio je ovdješnji seizmograf početak jakog obližnjeg potresa. Najveća je faza bila u 2 sata 51 minutu 17 sekunda. Udaljenost središta 100-150 kilometara. Sudeći po zemljištu imalo bi središte potresa da bude isto kao ono dne 12. ožujka o. g. (hrvatsko Primorje). (HRVATSKI LIST)

1928. – Iz Rovinja. Čuje se da će doskora ukinuti dacijariju pa će se moći u Rovinj roba slobodno i bez takse dovažati. To Rovinj jedva čeka jer će onda roba biti jeftinija. A i za poljodjelce, koji voze robu u grad, biti će bolje. (ISTARSKA RIJEČ)

1959. – Započela gradnja javnog nužnika u Puli. U samom centru Pule, na Trgu Bratstva-jedinstva, započela je ovih dana gradnja novog javnog nužnika za kojim se osijeća itekakva potreba pogotovo kada u grad dođe veći broj stranaca i turista. Za izgradnju nužnika, o kojem se raspravljalo već dvije godine, ali se nisu mogla osigurati sredstva, odobreno je milijun i 200.000 dinara. Novi javni nužnik bit će završen najkasnije do početka ovogodišnjeg Filmskog festivala. (GLAS ISTRE)

1965. – Primjer koji bi trebalo slijediti. Kao prošlih godina tako i ove godine na području podružnice Socijalističkog saveza Stoja građani su se u velikoj mjeri uključili u akciju za čistoću i uređenje svoga grada. Budući da se nalaze u blizini dvaju gradskih kupališta Stoje i Zelenike kamo dolazi na tisuće građana Pule, kao i brojni domaći i strani turisti, građani s područja Stoje pristupili su prije svega čišćenju i uređenju cesta i okoliša svojih zgrada. Građani Pule koji su ovih dana prošetali u pravcu Stoje mogli su primijetiti lijepo počišćenu travu uz zgrade i ceste. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti