1915. – Stočna zaraza. Budući da je ponovo izbila stočna zaraza goveda i to kod vojnih stada, Pula je proglašena zaraženim područjem i zabranjen je uvoz i izvoz goveda, ovaca i svinja te svekolike stočne hrane i slame. (POLAER TAGBLATT)

1915. – Osim opširnih ratnih izvještaja s raznih bojišta ima i ovakvih oglasa iz Pule: Ovime se umoljava gospodin koji je u četvrtak između 3 i 6 sati popodne u restoranu hotela Imperial zabunom uzeo tuđi panama šešir da istoga vrati, a svojega u hotelu preuzme. Tražim osobu koja bi mi na kratko posudila 50 kruna. Ponuda u uredništvu pod šifrom “Zahvalnost”. (POLAER TAGBLATT)

1918. – Mali oglasnik: Kino Crvenog križa, Ulica Sergija 34 daje “Prokletstvo zlata”, kulturni film u 5 čina s Bernd Aldor. Traži se učitelj ili učiteljica hrvatskog jezika za jednog gospodina, javiti se kod uprave lista. (HRVATSKI LIST)

1918. – Kino “Arena” daje “Džentlmen amater” s Douglasom Fairbanksom i Elissa Laudi. Kino “Impero”: Joan Crawford i Robert Taylor u “Previše voljena”. Kino “Garibaldi”: “Student iz Praga”, Adolph Wohlbruck, Dorothea Wieck, Theodor Loo. Sala “Umberto”: “Predstraža” s Gertrude Michael, Cary Grantom i Claude Rains. (CORRIERE ISTRIANO)

1959. – Nova čitaonica u selu Kujići. Ovih dana u selu Kujići otvorena je nova Narodna čitaonica koja uz 35 stalnih knjiga ima i pokretnu biblioteku. Osim toga, nova čitaonica ima i pozornicu za održavanje raznih priredaba. Dobrovoljnim prilozima za tu čitaonicu su nabavljeni i zastori. (GLAS ISTRE)

1959. – Novosti iz Vrsara. Potreba konzerviranja srednjovjekovne bazilike. Uz samu obalu Vrsarske luke smještena je srednjovjekovna bazilika “Madona del mare”, romantična građevina iz XI stoljeća. Kako je bazilika kulturno-povijesni objekt, koji se nažalost nalazi u veoma zapuštenom stanju, trebalo bi je sačuvati i spasiti od daljnjeg propadanja te odnekud pronaći sredstva za njezinu restauraciju. (GLAS ISTRE)

1965. – Apsolventi Više poljoprivredne škole Poreč u posjetu PIK-u Umag. Apsolventi Više poljoprivredne škole Poreč, vinogradari njih 25-orica, posjetili su ovih dana Poljoprivredno industrijski kombinat Umag. Studenti su razgledali nove plantaže, nasad vinograda ovog društvenog gospodarstva u blizini Novigrada. Tu je posljednjih godina podignuta plantaža, od stotinjak hektara vinograda, jednu od većih u našoj republici. Stručna tumačenja studentima o koncepcijama uzgoja vinove loze na novigradskim plantažama dao je ing. Slavko Dražić, stručni suradnik za pitanja vinogradarstva. (GLAS ISTRE)

1967. – Vasa Železnova-predstava izvanredne snage. Prilikom svog ovogodišnjeg gostovanja u Puli drama Narodnog kazališta “Ivan Zajc” iz Rijeke, predstavila se djelom Maksima Gorkog “Vasa Železnova” u režiji Lea Tomišića. Režiser Leo Tomašić stvorio je predstavu izvanredne snage i potpune ujednačenosti. Svojom kostimografijom i scenografskom postavkom Sergej Kučinski dao je autentični ambijent ruskog podneblja. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti