1907. – Sjajna narodna pobjeda. Nikad još nije hrvatski narod u Istri otvorenije i složnije progovorio Talijanima kao utorak 14 maja. o. godine. Hrvatski i slovenski puk Istre listom se digao kao jedan po cijeloj Istri i srušio gospodujuću talijansku komoru. Probuđena narodna svijest hrvatskog i slovenskog naroda pobijedila je svoje tlačitelje i izabrala svoje sinove koji će pravice i sloboštine puka zastupati i braniti u carskom Beču. (NAŠA SLOGA)

1910. – Hrvatsko kazalište u Puli. Na Duhovski ponedjeljak dne 16. t. mj. predstavljat će se u Narodnom domu “Debora” pučki igrokaz u 4 čina, a 8 slika. U tom komadu igraju glavne uloge ponajbolji naši diletanti. (NAŠA SLOGA)

1910. – Grozna nesreća u Vodnjanu. Jučer ujutro malo poslije 5 sati uputiše se iz Vodnjana kolima neki Andrija Damiani od 29 god. i Delcaro Dominika s kćerkom Lucijom od 18 god. da nakupuju jaja u Roveriji. Kad su iz grada došli na cestu, koju presjeca željeznička pruga, nahrupi u tren oka na nje vlak što je dolazio iz Pule te usmrti mladu Luciju i smrtno rani Damiania. Toj groznoj nesreći je glavni uzrok taj što nisu bile spuštene zagrade kad je vlak imao proći. (NAŠA SLOGA)

1915. – Cenzura brzojava: Od danas nadalje svi brzojavi građanskih osoba biti će cenzurirani od carskog i kraljevskog Povjerenstva za cenzuru brzojava. Obavještava se općinstvo da će se na poštanskim šalterima primati samo potvrđeni cenzurirani brzojavi. Ured za cenzuru brzojava nalazi se u zgradi Pošte, 2. kat lijevo. (POLAER TAGBLATT)

1957. – Festival omladine Istre. Kotarski komitet Narodne omladine organizira od 17. do 19. svibnja Festival omladine Istre. Za mjesto održavanja ove omladinske manifestacije izabran je Pazin. Tih dana će omladinci prikazati mnogobrojna svoja ostvarenja na polju kulturno-umjetničkog i tjelesnog rada. (GLAS ISTRE)

1967. – U Puli održana revija obiteljskog filma. U organizaciji pulskog dopisništva “Vjesnika”, Radničkog sveučilišta “Jurica Kalc” i filmskog kluba “Jelen”, prošle nedjelje održana je u dvorani Gradske čitaonice u Puli jedinstvena priredba, revija obiteljskog filma. Prikazano je 19 filmova od 32 prijavljena. (GLAS ISTRE)

1972. – Pazinski “Studenski dani”. U stalnom nastojanju da uspostave što čvršće veze sa zavičajem, članovi studenskog kluba “Mate Balota” iz Zagreba organizirali su vrlo uspješnu manifestaciju pod nazivom “Studenski dani” koja je trajala pet dana. Osim razgovora s predstavnicima društveno-političkih organizacija pazinske komune i pazinskim maturantima o uvjetima studija i mogućnosti zapošljavanja, predviđen je i zanimljiv kulturno-zabavni i sportski program. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti