1907. – Brutalno izborno pravo. Danas se obavljaju, barem u Puli, izbori mjesto na temelju sveopćeg izbornog prava na temelju najbrutalnijeg nasilja i nečuvene lopovštine. Okolo tri tisuće izbornika nije dobilo legitimacije, pribrojiv i one što je kamora ukrala i pridržala kod sebe. Kamori je došlo do gusta ovog puta pak da se nekako spasi, upotrijebila je ovu sljepariju da svi naši nemogu doći. Za Pulu morala bi se bila učiniti iznimka u Primorju radi veličine grada, pak uručiti legitimacije poštom, a ne kroz obćinu. (NAŠA SLOGA)

1908. – Oglas: Narodna tiskara Laginja i dr., utemeljena god. 1894., Pula, via Giulia 1. Preporuča sl. obćinstvu svoju tiskaru, knjigovežnicu, papirnicu i tvornicu pečata. U papirnici se mogu dobiti slijedeći: Molitvenici: Utjeha starosti, Isus prijatelj djece, Andjeo čuvar, Vrtić gospodnji i dr. Našom nakladom izašle su slijedeće knjige: Ob uljudnom i pristrojnom ponašanju, Putovanje N.V.B. “Marije Terezije” na Antile i Kubu, Rat u Kini, Brzi računar ili pregledna knjižica i dr. (NAŠA SLOGA)

1909. – Engleska jahta u Puli. Jučer ujutro usidrila se je u našoj luci engleska jahta “Vectis” od “Peninsular and Oriental-Company”. Jahta je ostala u vanjskoj luci. Na brodu je bilo 134 putnika koji su na zabavnom putovanju po Sredozemnom moru. Bili su u Rijeci, a na večer su krenuli u Mletke. (OMNIBUS)

1909. – Školski brod bakarske nautike. U nedjelju po podne prispio je u našu luku školski brod za bakarske nautičare “Vila Velebita”, građen lani u Kielu. Na istome je bilo ukrcano 40 pitomaca bakarske nautike pod vodstvom triju profesora. U ponedjeljak na noć krenuše u Trst. (OMNIBUS)

1910. – Glavna skupština Čitaonice u Puli. Prošli tjedan obdržavala je ovdješnja Čitonica svoju glavnu skupštinu. Na toj skupštini izabran je jednodušno predsjednikom g. Dragutin Favetti koji se je, žalibože, zahvalio na toj časti radi svog velikog zvaničnog posla. Pošto su se zahvalili još jedan zamjenik i jedan revizor to će se doskora sazvati ponovno glavna skupština. (NAŠA SLOGA)

1915. – Osim opširnih ratnih izvještaja s raznih bojišta ima i ovakvih oglasa iz Pule: Umoljava se ona pristala dama koja je 13. srpnja oko 9 sati navečer prolazeći nasuprot Marinekazinu i skrenuvši prema Monte Zaru bila uljudno pozdravljena, ali nije odzdravila da se radi ponovnog viđenja javi uredništvu, šifra “Blond”. (POLAER TAGBLATT)

1928. – Selačke rečenice: Majska rosa sve nagnoji, a majski mraz sve ubije. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1946. – Omladina Tinjana na dobrovoljnom radu u Raši. Od Tinjana do Raše je dosta dalek put, ali to nije spriječilo omladinu Tinjana da pokaže koliko želi doprinijeti obnovi naše zemlje. Radnici rudnika Raša idu više puta u naša sela da popravljaju seljacima razno oruđe, a tako i narod iz istarskih sela dolazi u Rašu. 29. 4. 35-ero omladinaca i omladinki je došlo iz sela Jakovići na Tinjanštini. Rad se sastojao u utovaru i istovaru materijala. (GLAS ISTRE)

1946. – Jušići. Diletantska grupa Jušići izvela je 5. svibnja. u 8 sati priredbu na kojoj je recitirana pjesma o Matiji Gupcu, a zatim je izveden komad “Prevarena” u pet činova. Prisutno je bilo 1.000 posjetilaca,te je velika dvorana Doma jedva primila tolike goste. Priredba je vrlo uspjela. (GLAS ISTRE)

1946. – Održavanje kratkih zadružnih knjigovodstvenih tečajeva u Istri. U Istri ima danas 160 zadruga od kojih su 134 osnovane poslije oslobodjenja. To su same nove zadruge, za koje je trebalo stvoriti kadar stručnog osoblja. Savez zadruga Istre održao je do sada 5 duljih zadružno-knjigovodstvenih tečajeva (3 na hrvatskom i 2 na talijanskom jeziku) koje je svršilo ukupno 144 tečajaca. Na novi, 6., tečaj prijavilo se u travnju 60 polaznika. (GLAS ISTRE)

1957. – U svakom većem selu na Bujštini daju se kinopredstave. Upravo se navršava pet godina otkako u općini Buje neprekidno radi pokretni kino Narodnog sveučilišta. 36-milimetarski kinoprojektor nabavljen je 1952. godine u Trstu. Već tada je bio u trošnom stanju, ali pod sigurnom i vještom rukom vrijednog operatera Antona Lakote. Ekipa Narodnog sveučilišta je s pokretnim kinom na terenu gotovo svake večeri. Najčešće se prikazuju dokumentarni i umjetnički filmovi. Gledaoci najradije gledaju domaće filmove, a onda filmove lakog žanra koji su im najbliži i najshvatljiviji. Dosad se kino predstave održavaju u 12 centara odnosno u svakom većem selu na području općine. Dok veća mjesta dolaze na red svakog tjedna, druga se moraju zadovoljiti sa dvije pa čak i s jednom predstavom u mjesecu. (GLAS ISTRE)

1971. – Vižula-novo lječilište na Jadranu. Nakon što je ekipa poznatih stručnjaka potvrdila pretpostavke da blato iz zaljeva Burle kraj Medulina ima ljekovita svojstva, Turističko-hotelijersko poduzeće “Medulinska rivijera” pristupilo je realizaciji plana formiranja još jednog prirodnog lječilišta na jadranskoj obali. Znanstvena ispitivanja pokazala su da je ovo blato u Istri aktivno te da se mogu uspješno liječiti razne bolesti. To se naročito odnosi na žrtve tempa života suvremene civilizacije, zatim na neke ženske bolesti i druga oboljenja. (GLAS ISTRE)

1972. – Ljubitelji knjiga. Iako knjižnica Narodnog sveučilišta “Ante Babić” ima skroman fond od oko 6.500 knjiga i smještena je u vrlo skučenim prostorijama od tridesetak četvornih metara, uvijek je puna. Ove godine, u protekla četiri mjeseca, članarinu je platilo 550 članova od kojih većinu čine djeca i srednjoškolci. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti