1907. – Izbornicima u Puli. Upozorujemo sve one izbornike u Puli koji još nisu dobili legitimacije i glasovnice da će iste dobiti u Narodnom Domu sutra, subotu, od 4 ure popodne dalje i nedjelju od 8 uri ujutro do podne, a popodne od 3 do 6 uri. Te legitimacije i glasovnice izdavati će jedan činovnik c. kr. Kapetanata, a bit će tu i drugih naših ljudi da budu od pomoći izbornicima. Neka ne fali nitko doći po glasovnicu. (NAŠA SLOGA)

1908. – Jučer 6. o. mj. došao je u naš grad njemački car sa suprugom i dvojicom najmladje djece na svojoj jahti “Hohenzolern”. Car Vilim, carica Viktorija Augusta i prinčevi s pratnjom ostali su samo jedan dan u Puli. Za doček visokih gostova činile su se već od strane naše ratne mornarice velike priprave. Zapovjednik ratne mornarice admiral grof Montecuccoli stigao je bio amo da nadzire te priprave i da dočeka carske goste. Za doček carskih supruga sakupili su se u luci u službi stojeće ratne ladje tj. oklopnjače “Nadvojvoda Karlo”, “Nadvojvoda Fridrih”, “Nadvojvoda Ferdinand Maks”, “Monarch”, “Wien” i “Budapest” te razni brodovi križari, torpednjače itd. Na 4 s. i 40 časa p.p. odputovao je car Vilim s pratnjom posebnim vlakom put Beča da tamo čestita našem vladaru k njegovoj šestesetogodišnjici vladanja gdje će se sastati i ostali njemački vladari. (NAŠA SLOGA)

1912. – Uhapšena su tri muškarca (dvojica iz Austrije, jedan iz Norveške) koji su prosili u javnom lokalu. (POLAER TAGBLATT)

1916. – Glasba. Danas u nedjelju svirat će glasba c. i kr. mornarice na Trgu Custoza sljedećim rasporedom: 1. Hahn: “Živjela pješadija”, koračnica. 2. Bach: “Ljeto se budi”, romanca, 3. Schneider: “Alpinske ruže”, valčik, 4. Drescher: “Šta imade nova?”, potpourri bečkih pjesama, 5. Jaksch: “Pantomime”, polka, 6. Šebek: “Oj Banovci”, hrvatska koračnica. (HRVATSKI LIST)

1916. – Oglas. Potpišujte četvrti austrijski ratni zajam. Potpisivanje preuzimlje: Istarska Posujilnica u Puli, vlastita kuća, ul. Cararra br. 4. (HRVATSKI LIST)

1946. – Uz fotografiju velike narodne mase, Glas Istre od 05. svibnja 1946 donosi ovaj naslov: 200.000 Tršćana slavi Prvi maj i godišnjicu ulaska oslobodilačke J. A. u Trst. Iz 200.000 grla prolama se uzvik: Hoćemo Jugoslaviju! (GLAS ISTRE)

1957. – Novi autobusi na ulicama Pule. Nastupajuću ljetnu sezonu pulska prometna poduzeća će dočekati s pojačanim voznim parkom. Građanima Pule svakako je palo u oči da ulicama grada prometuje lijep novi autobus crvene boje. To je jedno od vozila kojima će se ove godine pojačati gradski promet. Autobus je marke “Alfa Romeo»”, a moći će primiti do sto putnika. Poboljšanje prilika se očekuje i u međugradskom prometu. Za desetak dana stiže u Pulu, za potrebe poduzeća “Autosaobraćaj” turistički autobus, također marke “Alfa Romeo”, a sredinom lipnja stići će još jedan ovakav autobus. Nabavom ovih autobusa rasteretiti će se sada preopterećeni vozni park pulskih autopoduzeća, a i sama Pula dobiti će izgled grada s modernim prometom. (GLAS ISTRE)

1972. – Planovi za uređenje grada Pule. Radovi na uređenju gradskih ulica već su započeli. U toku je izgradnja Južnog bulevara i rekonstrukcija Koparske ulice. Radove na ovim prometnicama izvodi poduzeće za putove “Put”, a dovršenje se predviđa još ove sezone. Plan uređenja Trga bratstva i jedinstva predviđa potpuno asfaltiranje čardina, uređenje rubnog kamena oko stabala te izgradnju vodoskoka. Radovi na glavnom pulskom trgu kao i popločavanje Prvomajske ulice i Trga Republike predviđeni su na duži rok jer još nisu postavljeni novi vodovi plina i struje. Prema riječima v.d. savjetnika za pripremu i nadzor Zavoda za urbanizam i komunalne poslove, Vinka Burića, prvenstveno će se urediti ulice koje će rasterećivati prometne gužve, a ostale prometnice u gradu zasad će ostati ovakve kakve jesu. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti