1910. – Promjena u voznom redu željeznice Pula-Divača. Od 1. maja t. g. uvedene su na pruzi Pula-Divača neke promjene pri odlazku i to: Vlak koji je prije odlazio iz Pule u 2.30 po p. ići će sada u 2.20, a brzovlak što je odlazio u 6.48 odlazit će sada u 6.40. (HRVATSKI LIST)

1916. – Kazalište Ciscutti. Danas u subotu dne 6. u 4 sata i nedjelju 7. u 3 sata p. podne Kino predstave sa novim rasporedom “Gospodja Eva” od Roberta Wiene i Artura Bergena, slika iz društva u 3 čina. (HRVATSKI LIST)

1917. – Oglas. Hotel “Austrija” u Puli prodaje se zgrada i cijeli namještaj. Informacije daje dr. L. Scalier u Puli, “Narodni dom”, 2. kat. (HRVATSKI LIST)

1918. – Velovršćani! C. k. kotarsko školsko vijeće saopćuje. Dne 2. junija 1918. u 3 sata popodne obdržavat će se na Velom Vrhu u školskoj dvorani zasebne škole komisijonalna rasprava za utemeljenje redovite pučke škole na Velom Vrhu. Ovoj raspravi bivaju pozvani oci obitelji ili skrbnici, a u slučaju njihove odsutnost mogu pristupiti i majke iz mjesta: Veli Vrh, Ulica Fasana, Valdenaga, Valmarin, Vrh Lesso, Lizinjamoro, Tivoli, Željeznički most (izvan žične ograde) i Ruban. (HRVATSKI LIST)

1937. – Oglasi. Kino “Imperijal”: Od 7 do 8, Paul Lukas, Rosalind Russell. Kino “Garibaldi”: “Želja” (Desiderio), Marlene Dietrich, Gary Cooper. “Politeama Ciscutti”: “La Maschera Eterna”, Mathias Wieman, Olga Tschekowa. Na sceni: po prvi put tipičan argentinski orkestar Rio Platense. (CORRIERE ISTRIANO)

1957. – U Puli se ovih dana osniva centar za odgojna pitanja. Kotarski savez društva “Naša djeca” u Puli otvara 7. svibnja Centar za odgojna pitanja, u kojem će raditi pedagozi, psiholozi, pravnici i liječnici. Centar će raditi u Pionirskom domu svakog utorka i petka od 16 do 18 sati. Svaki roditelj može doći osobno u centar ili zbog udaljenosti od njega to ne može obratiti se pismeno. Na svoje pitanje dobiti će u tom slučaju pismeni odgovor. Centru za odgojna pitanja osnovni je zadatak da pomogne roditeljima u pravilnom odgoju naših najmlađih. Jedna od najvažnijih odgojnih metoda je ljudsko ophođenje s djetetom i poštivanje svog djeteta. Kako postupati ljudski sa svojim djetetom, u čemu se sastoji čovječanski postupak, kako se vrijeđa čovječnost, kako nagrađivati, a ne kažnjavati djecu, kako se odnositi prema jedincu u porodici na druga i slična pitanja roditelji mogu dobiti odgovore u centru koji se upravo otvara. (GLAS ISTRE)

1972. – Meso pred sindikatom i skupštinom. Pulski “Mesopromet” zatražio je od Općinskog sindikalnog vijeća mišljenje, a od Općinske skupštine suglasnost za povećanje maloprodajnih cijena svježem mesu navodeći tu mjeru kao jedini izlaz iz krize kroz koju već duže prolazi ta organizacija. U zahtjevu se ističe da će ukoliko ne uslijedi usvajanje novih ekonomskih cijena svježem mesu “Mesopromet” biti prisiljen preorijentirati se na neku drugu ekonomski opravdanu proizvodnju i prodaju. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti