1900. – Oglas: Jedini izvor naravskog viškog vina, crnog i bijelog ponajboljih vrsti Marija Mardešić, trgovina i izvoz vina u Puli (Istra). S dodatkom: cijenici šalju se na zahtjev badava i prosto poštarine. (NAŠA SLOGA)

1907. – Ovu nedjelju u Pazinu! Kandidat naše strane dr. M. Laginja govorit će ove nedjelje u 4 ure popodne na izbornom sastanku u velikoj dvorani Narodnog Doma u Pazinu. Pozivamo naše izbornike da pristupe mnogobrojni tim više što radi raštrkanosti manjih mjesta i radi velikog posla kmetskog nije moguće u radne dane držati sastanke po manjim mjestima. (NAŠA SLOGA)

1908. – Kojim pravom? Pred 4 godine i 4 mjeseca umro je u Premanturi Jakov Rosanda te je bio pokopan na ovdašnjem groblju. Pred par dana naš delegat Martin Mikovilović dao je otvoriti taj grob i metnuše u njega pokojnu Fumu Rosanda. Rodbina pok. Jakova Rosande se protivila tomu jer da je grob novi, no Martin Mikovilović je tako zapovjedio i izvršili su njegovu samovolju. Tom prigodom bilo je prisutno više ljudi koju su tome prigovarali. Upozoravamo c. kr. kotarsko poglavarstvo u Puli i pitamo je li to smjeo učiniti Martin Mikovilović te kojim pravom? (OMNIBUS)

1916. – Oglas. Kino Crvenog križa, ulica Sergia broj 34. Danas novi raspored! Ratna sedmica: U boju proti Rusima. Rad slonova u Indiji. Sreća odilazi. Roman iz života jedne gospodje uglednog društva. Sherlock Holmes, II dio, osobito zanimljiv umjetnički film. (HRVATSKI LIST)

1916. – Promjene kod mornarice uslijed ljetnog vremena. Štapski podčasnici, bocmani i ostali koji su njima ravni mogu ostati vani do 10 sati na veče. Ostala momčad smije ostati vani do 8 sati i 30 časaka. Stalne glazbe igrati će od 6 do 7 sati po podne. (HRVATSKI LIST)

1916. – Sutra koncert mornaričke glazbe na trgu Custoza prigodom sedmice Crvenog križa i to od 6-7 sati po podne. (HRVATSKI LIST)

1917. – U odjeljku Mali oglasnik donosi: Traži se gospodjica, kao asistentkinja, u zubarski atelier. Primaju se i bez specijalne zubarske prakse. Upitati se od 2-3 sata u zubarskom atelieru ulica Giulia 5, I. kat desno. (HVATSKI LIST)

1918. – Ližnjan za deklaraciju. Između prvih sela koja se u južnoj Istri odazvaše potpisima za jugoslavensku deklaraciju bijaše Ližnjan. Odazvao se smjelo s 465 potpisa koji bijahu sakupljeni bez ikakve propagande ili organizacije čim se narod povratio na rođenu grudu. Sjajno svjedočanstvo, kako je naš narod u tuđini, u mučilištu, upoznao da njegov spas leži jedino u slobodnoj samostalnoj jugoslavenskoj državi gdje će on biti sam svoj gospodar i gdje ga neće iskorištavati tuđinac koji sada pobire krvav porez na imetku i životu. (HRVATSKI LIST)

1928. – Selačke rečenice: Mokri maj nosi berićet na sve usjeve. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1928. – Iz Marinci kraj Buzeta. April je prošao, a mi imamo još mnogo krumpira za posaditi, a da niti ne govorim o kukuruzu i pasulju, za koje usjeve nismo još niti zemlju pripravili uslijed nevremena koje traje neprekidno od polovice februara dalje. Zlo i naopako. Mi dobro znamo da ako ne sijemo nećemo ni žeti. No, naša je vjera tvrda te će nam Bog u kojega mi tvrdo vjerujemo zakašnjelo nadoknaditi. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Iz Cerovlja. Kako je poznato železnička stanica u Cerovlju nije odgovarala svojoj svrsi. U Cerovlju se obično križaju vlakovi linije Trst-Pula, a i promet je dosta velik, no naša stanica je do sada bila dosta mizerna. Vlada je napokon odobrila da se stanica Cerovlje raširi i uredi onako kako treba. Sada su radovi u toku, pogrešno je ono što nekoji seljaci rade kada imaju u vidu da će zaraditi koju liru. Napustili su zemlju baš u času kada ima oko nje najviše posla. (ISTARSKA RIJEČ)

1937. – Sutra u kinu “Arena” trijumfalna premijera. Katherine Hepburn kreirala je lik zaljubljene žene u jednom od velikih povijesnih djela kinematografije, filmu “Marija od Škotske”. Prvi put se uz veličanstvenu glumicu pojavljuje i Fredric March. (CORRIERE ISTRIANO)

1946. – S 1. 5. zaključena je prva etapa takmičenja rudara labinskog bazena. Tri mjeseca udarničkog rada i napora radnika dali su lijepe uspjehe i rezultate. Postigli su povišenje produkcije za 47 posto: 22 posto otpada na novo pridošle radnike dok na stvarno povišenje učinka ide 25 posto. Međutim, poboljšana je i kvaliteta ugljena koja je od siječnja povišena za 2.55 posto. Sekcija utovara je premašila učinak ukrcaja za 60 posto, elektrotehnička sekcija za 22 posto, a električna centrala Vlaška završila je s montažom turbine i generatora te ispravila sva električna postrojenja. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti