1871. – U Tinjanu započinje s radom poštanski ured koji će održavati jutarnje raznošenje pošte između Pazina i Poreča. (MARCELLO BOGNERI)

1900. – Podnaslov razne viesti-pokrajinske donosi: Ovčje ospice. Pošto su u obćinama Pula i Vodnjan zaražene ovce i koze s bolešću ospica stoga je iz tih obćina zabranjen uvoz marve u kraljevinu Hrvatsku i Slavoniju. (NAŠA SLOGA)

1900. – Razpisana služba: Uredničtvo “Il Popolo istriano” raspisuje natječaj za službu prevodioca hrvatskih viestih iz “Naše Sloge” na talijanski jezik. Prednost imadu pravnici u carskoj kraljevskoj službi. (NAŠA SLOGA)

1906. – Suđenje ribaru-dinamitašu. Ribarski nadglednik Dobrilović tvrdi da je 22. prosinca 1905. primijetio 33-godišnjeg Santa Sironicha iz Medulina kako u blizini otoka Finera kod Premanture ribari pomoću dinamita. Kad je uhvaćen u nedjelu, nevjerojatno brzo je pobjegao s mjesta događaja. Na sudu optuženik tvrdi da je u to doba bio doma i spavao. Preslušani svjedoci su izjavili da su optuženog tog dana vidjeli u krevetu i da su s njim razgovarali. Nakon toga ga je sud oslobodio optužbe. (POLAER MORGENBLATT)

1912. – Pozor! Usprkos oblasne dozvole da mogu biti javni lokali otvoreni do 10 sati večer, prometni red u Puli radi toga nije promijenjen. Upozoruju se svi koji pohadjaju javne lokale da nesmiju bivati na ulici poslije 10 sati večer ako neimaju za to posebne dozvole. (POLAER TAGBLATT)

1956. – 29. travnja u selu Čabrunići na vodnjanštini bit će otkriven spomenik palim borcima. Na području općine Vodnjan od Oslobođenja do danas podignuti su spomenici i spomen-ploče u Vareškima na Proštini, na Punteri, u Raklju, Smoljancima, Vodnjanu i nekim drugim mjestima. To je sve dalo povoda članovima organizacije saveza boraca u selu Čabrunići da i oni nešto urade u znak priznanja prema svojim drugovima palim u borbi za oslobođenje. Akcija za podizanje spomenika započela je pokraj siječnja. Svečano otkrivanje spomenika izvršit će se u nedjelju 29. travnja. Na ovu proslavu pozivaju se i članovi organizacija Saveza boraca i drugih društvenih i političkih organizacija iz susjednih sela i cijele općine Vodnjan. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti