1906. – Napušteni prostor u kući Matellich ovih dana je renoviran te će uskoro biti otvoreno novo kino “Edison”. Prikazivat će se nekoliko predstava dnevno. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Jedinstveno čestit čovjek. Prije nekoliko dana jedna je gospođa negdje u gradu izgubila torbicu s mnogo novaca. Pretpostavljala je da se to zbilo u kočiji, ali nije upamtila niti kočijaša niti broj kočije. Ostala je veoma iznenađena kad se sljedećeg dana kočijaš br. 51, Carlo de Lombardo, pojavio pred njenim vratima s izgubljenom torbom. Ovaj čin zaslužuje posebno priznanje jer dokazuje veliko poštenje, primjerena nalaznina je svakako bila pošteno zaslužena! (POLAER MORGENBLATT)

1908. – Poštanska parobrodska veza za Brijune. Ova pruga između Pule i otoka Brijuni biti će po svoj prilici uvedena već idućeg prvog svibnja. Parobrod će ploviti u oba pravca tri puta na dan i to izravno, a ne kako se u početku bilo zamislilo preko Fažane. Zadnji parobrod dolazit će u Pulu u 10 sati navečer. Pregovori su još u tijeku te se za sada još nije ništa pobliže ustanovilo. (OMNIBUS)

1909. – Proslava prvog maja. “Narodna radnička organizacija” proslavit će i ove godine 1. maj kao radničku svečanost. Tom će se prilikom održavati i skupština na kojoj će se radnicima protumačiti značenje 1. maja kao radničkog blagdana. Ujedno će biti i zabava u vrtu “Narodnog doma” uz glazbu, tamburanje, šaljivu poštu i ples.(OMNIBUS)

1912. – Straža kod mornaričke streljane (Sisplac) primijetila je 14. travnja oko 4 sata ujutro dvije sumnjive osobe koje se na poziv stražara nisu odazvale, nego su bacile kamenje na njega. Nato je on opalio dva hica koji nisu nikoga pogodilia, a neznanci su nestali u mraku. Pretraga streljane koja je odmah provedena bila je bezuspješna. (POLAER TAGBLATT)

1939. – Brnistru će iskorišćavati u Istri, piše “Corriere Istriano”. Istra je time bogata, kaže taj list, a od brnestre se pravi papir i još nekoji proizvodi. Istra može dati oko pol milijuna kg brnestre godišnje “pa će to biti odličan prilog autarhijskoj politici”, kaže taj list. (ISTARSKI GLAS)

1956. – Eksperimentalna osmogodišnja škola u Fažani dobila 200.000 dinara za nabavu knjiga. Prema ocjeni školskih organa eksperimentalna osmogodišnja škola u Fažani, jedina ove vrste u Pulskom kotaru, postigla je dosad značajne rezultate u svom radu naročito u primjeni novih oblika suvremene nastave. Nedavno Republički zavod za unapređenje nastave u Zagrebu dodijelio je toj školi iznos od 210.000 dinara za nabavu stručnih knjiga koje će se koristiti za unapređenje nastave. Ovaj poklon Republičkog zavoda za unapređenje nastave iz Zagreba predstavlja ne samo priznanje za dosadašnji rad škole u Fažani nego i poticaj za njenu daljnju aktivnost. (GLAS ISTRE)

1960. – Golub težak 47 kg ulovljen u vodama Medulina. U nedjelju poslije podne medulinski ribar Josip Demarin postigao je zaista izvanredan lov. Digao je mrežu u kojoj se pored ostalih riba koprcao i velik “golub” težak preko 47 kilograma. Medulinski ribari ne sjećaju se da je netko u njihovom selu ranije uhvatio tako veliku i tešku ribu te vrste. (GLAS ISTRE)

1960. – Izložba perzijske minijature u Puli. Zahvaljujući zauzimanju Prosvjetne skupštine kotara Pule i susretljivosti uprave Istarskog narodnog kazališta koje je za ovu priliku ustupilo kazališni foaje, imali smo prilike u Puli doživjeti susret sa starom likovnom umjetnošću Perzije, sa perzijskim minijaturama. Izloženo je 40 eksponata ovih minijatura. Interesiranje za ovu pokretnu izložbu koja je u Puli bila organizirana od 2. do 9. travnja bilo je prilično. Kroz izložbeni prostor dnevno je prošlo po stotinu posjetilaca. Zapaženo je da je među posjetiocima bio veći broj mladih, naročito srednjšlokaca. (GLAS ISTRE)

1971. – “Teatro Stabile di prosa” iz Trsta gostovao je jučer u Talijanskom domu kulture. Gostovanje je organizirala Talijanska udruga za Istru i Rijeku pa će umjetnici iz Trsta posjetiti još neka istarska mjesta. Pulskoj su se publici predstavili uspjelom izvedbom satiričkog komada “Maldobrie” Lina Carpinterija i Marijana Faraguna, u režiji Francesca Macedonia. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti