1878. – Namjesništvo Trsta potvrđuje zakonitost postojanja Filharmonijske udruge Rovinja. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – U jednu pulsku kuću bučno je upao jedan vojnik, pripadnik topničke jedinice, zajedno sa svoja tri prijatelja te, s isukanim bajunetom, počeo prijetiti ukućanima. Nakon što su stigli pozvani oružnici bučni se je vojnik brzo primirio, a vojna ophodnja je svu četvoricu odvela s mjesta događaja. (POLAER MORGENBLATT)

1907. – U zemaljskoj bolnici u Puli nema mjesta za umobolne. Zemaljski odbor u Poreču obavijestio je posebnom okružnicom sve obćine naše pokrajine da u zemaljskoj bolnici u Puli nema mjesta za umobolne pošto neima u njoj odieljenja za takove vrsti bolestne. Zbilja krasna mora da je ta blažena zemaljska uprava koja je potrošila silne novce za bolnicu u Puli, a sad neima ni toliko mjesta, a da bi uzmogla primiti niti jednog pa bilo kako težko bolesnog umobolnika! (NAŠA SLOGA)

1917. – Čitaonica u Puli. Od različitih strana dobivamo upite zašto je naša čitaonica u Puli zatvorena. Nekoji misle da je čitaonica raspuštena. To ne stoji ne može da bude jer je čitaonica u Puli bila od vajkada elitno društvo koja je uvjiek gostoljubivo otvarala vrata časnicima naše mornarice i naše vojske. Kao i našim čitaocima čini se i nama čudnovato da je ovo središte izobraženog hrvatskog svjeta prospavalo čitavo ratno doba, kad je bilo svakojakih prilika, da se ovo društvo istakne na tom ili onom polju. Neka se dakle sastavi opet odbor i neka započne novi život po mogućnosti kako žele nekoji s dobrotvornim koncertom. (HRVATSKI LIST)

1917. – Prodaja ribe. Ovdašnja aprovizaciona komisija javlja: Njegova preuzvišenost lučki admiral odredio je da se osobitim obzirom na siromašni puk što veća množina ribe stavi na prodaju u ribarnici. Prodavat će se, bude li ribe, svaki dan od 7 do 9 sati prije podne i od 3 do 7 po podne i to do konca mjeseca po ovdanjim propisima. Od 1. svibnja dobivat će se riba po živežnim ceduljama. Pokusno davat će se na svaku živežnu cedulju pol kilograma ribe. (HRVATSKI LIST)

1917. – Kazalište. Danas se predstavlja “Rastavljena žena”, opereta u 3 čina od L. Falka. Sutra u nedjelju u 3 i pol popodne “Okolo naokolo ljubavi”, na večer “Kraljica Kina”. (HRVATSKI LIST)

1927. – Gradska uprava objavljuje da osobna iskaznica nije obavezna za sve već samo za pojedine kategorije pučanstva (radnici, osobe koje putuju). Upozorava se da je do 9. svibnja dovoljna za identifikaciju bilo koja isprava. (L’AZIONE)

1927. – Već tradicionalno, prvog tjedna u svibnju naša “Pietas Julija” otvorit će sezonu veslanja obiteljskim izletom u Fažanu. Na izlet se neće ići parobrodom već brzim obiteljskim brodicama članova kluba. Veslači su već upozoreni da nabave uniformu kluba bez koje neće biti moguće iskrcavanje u Fažani. (L’AZIONE)

1937. – Donosi rezultate popisa stanovništva od 21.04.1936. gdje Pula broji 46.259 stanovnika, bez vojske. (CORRIERE ISTRIANO)

1937. – Nakon potpune obnove Gradska tržnica ponovo je otvorena za pučanstvo. Građani koji su u velikom broju posjetili tržnicu, nakon nekoliko mjeseci obnavljanja, bili su ugodno iznenađeni. Originalna konstrukcija stara 34 godine zahtijevala je totalnu rekonstrukciju kako iz higijenskih i praktičnih tako i iz dekorativnih razloga. Karakteristična građevina osvanula je u novom ruhu od poda do krova što je svstava među najljepše pokrivene tržnice Kraljevstva. (CORRIERE ISTRIANO)

1937. – Danas u kinu “Impero”: “Djevojački raj” s Williamom Powellom, Mirnom Loy i Louisom Rainerom. Rad na filmu trajao 2 godine, utrošeno 1,5 mil $, učestvovalo 50 glumaca, 105 govornika i 5.000 statista. Cijela postava zahtijevala je rekonstrukciju 12 kazališta, hotela, kuća, trgovina i cesta Amerike i Europe u stilu epohe u kojoj se odigrava radnja. (CORRIERE ISTRIANO)

1937. – Kino “Garibaldi”: zemlje iz legende, divna panorama, sublimirana ljepota u filmu “Kći džungle”, glume: Dorothy Lamour, Ray Milland i Akim Tamiroff. (CORRIERE ISTRIANO)

1937. – Kino “Arena”: Barbara Stanwick glumi ultramodernu djevojku prekrasnog osmijeha, a ljubimac ženskih srca Robert Joung mladog vojnika u filmu “Bilo jednom…” (Accade una volta) (CORRIERE ISTRIANO)

1956. – Omladina Pule učestvuje na dobrovoljnom radu. Članovi omladinskih radnih brigada u Puli, koje su formirane 1. travnja, masovno učestvuju na dobrovoljnom radu. Članovi Prve brigade izlaze na rad na pomoćni gradski stadion gdje se izgrađuje igralište za odbojku, staza i drugi fiskulturni objekti te uređuju dvorište i park Omladinskog doma, a oni iz Druge brigade uređuju teren ispred Opće bolnice. U prvom tjednu dobrovoljnog rada na radilište je izašlo 690 mladića i djevojaka koji su dali 1.229 radnih sati. I u selima okolice Pule omladinci masovno izlaze na dobrovoljni rad, najaktivnija je omladina Medulina koja gradi sportsko igralište. Za rad omladine iz Medulina najviše je zaslužan Milovan Cukon koji se pokazao vrlo agilan i odgovoran u organiziranju radnih akcija. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti