1848. – Održana je velika svečanost u predvorju Gradske palače u Puli. U prisutstvu mnogobrojnih građana i carinske straže, član povjerenstva predao je carinskom stražaru Giovanniu Jurrisevichu zlatnu medalju jer je 26. ožujka spriječio tajno iskrcavanje venecijanske ribarske jedrilice. Član povjereništva uputio je riječi zahvale i hrabrim Fažancima koji su mu pomogli. (MARCELLO BOGNERI)

1892. – Donosi vijest: Medulin ima po zadnjem popisu 1.091 dušu koji svi izpoviedaju rimsku katoličku vjeru. Do početka ove godine obavljala se služba božja u crkvi Sv. Agnjije, malenoj doduše, ali je u njoj ipak moglo stati do šest stotina ljudi. Obćinsko glavarstvo u Puli dalo ju je zatvoriti jer da je pogibelj da se sruši. Uprava župe medulinske i obćinsko upravno vijeće poduzeli su sve shodne korake da se dozvoli gradnja župne crkve u Medulinu. Ali viša oblast još uvijek neda dozvole! (NAŠA SLOGA)

1900. – Puljska razsvjeta. Plinara je dospjela početkom veljače u obćinske ruke. Mislilo se da će se razsvjeta grada poboljšati barem sada, kad obćina ima svoju plinaru. Počelo je sa via Sergia (Corso) i promienilo stare fenjere s novimi cilindrastoga oblika, ali se time razsvjeta nije poboljšalo. Kada su dućani zatvoreni i sa izloga svietlost ne pada na ulicu vlada isto taki mrak kako i prije za starih fenjera. (NAŠA SLOGA)

1900. – Donosi: Sokolski izlet. “Prvi istarski sokol” u Puli priredjuje pješice društveni izlet u nedjelju dne. 29. travnja u Stinjan. Sastanak je u društvenim prostorijama u 2 sata po podne. Pozivaju se članovi da mnogobrojni pri izletu sudjeluju. Gostovi bili nam dobro došli! (NAŠA SLOGA)

1900. – Žigice Ćirilo-Metodove družbe u Puli. Glavno skladište ovih žigica za Pulu imade A. Znidaršić, Via Sissano 9. Nastojte, da svagdje i u svakoj prodavaonici duhana zahtjevate ove žigice, inače nemojte se nit tamo služiti. Legine žigice nastoje trgovci svakome zatući u ruke, tražio ih ili ne tražio, te dapače ismjehuju one koji izričito zahtjevaju druge. Družbine žigice je lako poznati jer imadu na gornjoj strani hrvatsku trobojnicu. Vrsti su dobre, a stoji 10 kutijica 14 h. Dakle: kupujte samo družbene žigice! (NAŠA SLOGA)

1900. – “Soldo pigioni”. Postavlja se okolo “Port’ Auree” nova ukusna ograda koja će koštati mnogo novaca. I pravo je jer su gradske financije presjajne! (NAŠA SLOGA)

1906. – Patvoreno mlijeko. Mljekarica Dominica Capolicchio bila je prijavljena nadzorniku tržnice jer joj je mlijeko koje je nosila u Pulu na prodaju bilo vrlo razvodnjeno gotovo jedna četvrtina bila je voda. Ona je bila na zlu glasu zbog istog nedjela i više puta bila novčano kažnjavana, a ovaj put je osuđena i na 7 dana zatvora. (POLAER MORGENBLATT)

1908. – Našim čitaocima pravoslavne vjere čestitamo sretne uskrsne blagdane koji sutra počinju. Ponedjeljak 27. t. mj. na 10 sati prije podne držati će se sv. Liturgija u crkvi sv. Nikole. (OMNIBUS)

1955. – Seminar za rukovoditelje kazališta lutaka u Puli. U subotu 16. travnja izvedbom dva dječja igrokaza za goste i djecu iz Pule završen je 7-dnevni seminar za rukovoditelje kazališta lutaka koji je pohađalo 15 prosvjetnih radnika s područja pulskog kotara i dva iz grada Pule. (GLAS ISTRE)

1955. – Započeo II. muzički seminar za učitelje istre. U Puli je 17. travnja započeo s radom desetodnevni seminar za učitelje Istre koji u školama predaju muzički odgoj i vode razne zborove. Seminar polazi sedam učitelja iz kotara Pula, dva iz Buja, 4 iz Pazina, jedan iz Buzeta i jedan iz grada Pule. Predavači su Kaplan i Marčelja za solfeđo i zbor, a Šoštar i Bano za tambure. (GLAS ISTRE)

1971. – Dobra knjiga-luksuz. Dobra knjiga najbolji je drug, tvrde nastavnici u školama. Dobra knjiga najskuplji je prijatelj, tvrde roditelji i ljubitelji dobre knjige. Točno je i jedno i drugo: dobrih tiskanih drugova sve je manje i sve su skuplji. Zbog ovog posljednjeg razloga akviziteri izdavačkih kuća sklapaju sve manje velikih poslova s građanima Pule iako nude knjigu na kredit bez učešća i žiranata, isporučuju je na licu mjesta i hvale na sva usta. Da se radi o sumraku dobre knjige više je nego evidentno. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti