1900. – Carska i kraljevska ratna mornarica. Zimska se je eskadra prošlog tjedna vratila u svoje staro sjelo, u puljsku ratnu luku, te će biti naskoro raspremljena. Sada se oprema ljetna eskadra koja će negdje prvim junija zapaliti svoje vatre i poći na put i vježbe. Ova će se eskadra sastojati iz tri dijela. (NAŠA SLOGA)

1900. – Vojačenje u Puli držati će se dne 7. do 11. maja u vojarni na Zaru. Na 7. morati će se prikazati novaci iz Pule. Na 8. oni iz Vodnjana. Na 9. Barbanci, Kanfanarci i Sanvinčestani. Na 10. Baljani i stranci. Na 11. oni od II i III leve. (NAŠA SLOGA)

1900. – Omnibus pošta Pula-Fazana. Prošlog tjedna počela je općiti omnibus-pošta izmedju Fazane i Pule. Pošta odlazi iz Fazane u jutro na 4 sata, a po podne na 4 1/4, dolazi u Pulu na 10 sata u jutro i 5 1/4 po podne. Ciena je po osobi za amo i tamo K 1 i za jednu vožnju h 60. (NAŠA SLOGA)

1906. – Izbori u Hrvatskoj. Izvanredno izdanje “Narodnih novina” od nedjelje donosi naredbu bana kojom se temeljem članka 38. o izbornom redu raspisuju novi izbori te je određen dan izbora za svih 88 izbornih kotara i to na dan 3., 4. i 5. svibnja. (OMNIBUS)

1906. – Carsko i kraljevsko zemaljsko vijeće za Istru. Iz zapisnika sjednice od 20. 3. 1906. vadimo ove zaključke: potvrđuje se prijedlog Vjekoslava Jarinovića za nadučitelja 2. razreda u Susku, Marije Carbonich za učiteljicu 3. razreda na djevojačkoj pučkoj školi u Ižuli, Končete Dobrillovich za definitivnu učiteljicu 2. razreda na djevojačkoj pučkoj školi u Krku i Josipine Debeuz za definitivnu učiteljicu 2. razreda na pučkoj školi u Višnjanu. U staroj Baški osniva se pučka škola. Priznaje se potreba poduke u ženskim ručnim radnjama na pučkim školama u Poljicima i u Milohnićima. O prijedlogu biskupskog ordinarijata porečko-pulskog glede poduke u vjeronauku u porečkom kotaru povest će se rasprava. (OMNIBUS)

1955. – Radiofonijski festival Talijana Istre. U čast desetogodišnjice Oslobođenja radio Kopar i Talijanska unija za Istru i Rijeku organizirali su radiofonski festival za pripadnike talijanske nacionalne manjine Istre. Festival je otvorio Talijanski dom kulture u Vodnjanu kada je kino-kazališnoj dvorani ispred 700 prisutnih izveden veoma bogat program. Među najuspjelijim točkama bio je narodni ples La Furlana koji je bio praćen karakterističnom vodnjanskom pjesmom. Druga festivalska predstava bila je održana u pulskom Narodnom kazalištu. Velika dvorana kazališta bila dupkom puna. Među izvedenim radovima vrlo dobro su primljeni: nova lirska pjesma Nella Milottia Musica tu, zatim nove narodne pjesme Stella Damiania i jedna Milotti Romania. Festival će se nastaviti sve do sredine svibnja. (GLAS ISTRE)

1955. – Autobusna stanica uređena u Poreču. U Poreču na trgu kraj pošte ovih je dana otvorena lijepo uređena autobusna stanica. Dosad Poreč nije ima autobusne stanice pa su putnici mnogo puta na lošem vremenu čekali autobus. U autobusnoj stanici redovito dežura po jedan službenik koji putnicima daje informacije o voznim redovima. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti