1881. – Prestaje s izlaženjem “Il Cocodrilo”, tjedni list koji se u Puli tiskao od 30.01.1880. godine. (MARCELLO BOGNERI)

1886. – U Pulu su stigli nadvojvoda Karlo Stefan i njegova žena nadvojvotkinja Maria Tereza, svojom jahtom “Fantasia”. Dobrodošlicu im je pri iskrcavanju poželio gradonačelnik. (MARCELLO BOGNERI)

1892. – Rovinj. Započele s izlaženjem katoličke novine “Verita” moralnog, političkog i književnog sadržaja, katoličkih interesa. Izdavač i glavni urednik Paolo Suffich. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Otvorenje čitaonice u Banjolama. U nedjelju, 22. tekućeg mjeseca, biti će svečano otvorenje društva “Hrvatska čitaonica” u Banjolama. Posebnih oglasa i poziva neće se slati, stoga se umoljava braću i rodoljube da istim ovaj oglas smatraju. Za mnogobrojni posjet preporučuje se Odbor. (OMNIBUS)

1917. – Povodom potonuća broda “Titanic” 15. travnja, komentiraju se uzroci nesreće i iznose brojevi poginulih osoba. Općenito se ovoj nesreći posvećuje mnogo pažnje, što je razumljivo, budući da u Puli živi veliki broj građevnih i pomorskih stručnjaka. (POLAER TAGBLATT)

1917. – Protiv Eduarda Rangana, trgovca iz via Campomarzio 7., podnešena je prijava zbog prenisko postavljene zaštitne strehe, uslijed čega je Josip Dušica u prolazu udario glavom o istu i pritom se ozlijedio. (POLAER TAGBLATT)

1917. – Oglas Kazališta Ciscutti: Danas u srijedu 18. travnja izvest će se opereta “Šišmiš” Johanna Straussa. Sudjeluju H. Herma, Polly Sending, Hansi Viktor, Walter Swoboda, Karl Matuna i dr. Dirigent Julius Palm. (POLAER TAGBLATT)

1917. – Izvjesna Ida D. iz via Abbazia 34 uhićena je na temelju prijava više osoba koje je prevarila prilikom kupoprodaje zlatnine. Za nekoliko dana bit će proveden sudski proces. (POLAER TAGBLATT)

1927. – Donosi oglas: Utorak 19. travnja svečano otvaranje Kuće svile u ulici Sergia br. 29. Novosti u svili, baršunu i lameu. Posjetite nas! Ne samo da vidite novine, ne samo zbog važnosti našeg izbora, ne samo zbog ocjene naše kvalitete, već da se uvjerite da su naše cijene najniže! (L’AZIONE)

1953. – Omladinski aktiv poljoprivrednog odbora Valture jedan od najboljih u pulskom kotaru. Aktiv Narodne omladine u poljoprivrednom dobru Valtura broji svega 21 člana, ali je ipak po djelatnosti jedan od najboljih na području pulskog kotara. Rad u aktivu poboljšao se naročito nakon što je birano novo rukovodstvo. U toku 1952. članovi ovog aktiva dali su 7 kulturno-umjetničkih izvedbi: 4 na dobru, 1 u Jadreškima, 1 u Valturi i 1 u Loborici. Sve su izvedbe bile dobro posjećene. U ovoj godini date su dvije izvedbe, najviše zasluga za ovaj rad ima učenica V. razreda gimnazije Anica Paljar. Pored Anice u aktivu se ističu i Marija Kraljić, Dario Ušić, Nevenka Paljar i predsjednik aktiva Anton Ušić. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti