1900. – Jednog naučnika traži naša tiskara. Isti mora biti 14 godina star s barem 2 razreda gimnazije ili realke. (NAŠA SLOGA)

1900. – Anton Klement oglašava “svoj krojački posao na glavnom trgu Foro br. 6 u Puli, u prvom katu. U zalihi imade na izbor raznovrstne najmodernije tkanine za odjela koja izvršuje točno po mjeri.” (NAŠA SLOGA)

1954. – Rijedak jubilej. U subotu 17. travnja Narodno kazalište u Puli slavi rijedak jubilej-30-godišnjicu umjetničkog rada člana tog kolektiva Tome Miholjčana. Tom prilikom će kazalište izvesti devetu ovogodišnju premijeru. Bit će to “Inspektor se vraća” od Priestey-a. U ovom komadu slavljenik Miholjčan igra glavnu ulogu inspektora. Dug je umjetnički put Tome Miholjčana. Započeo je 1920. u Osječkom gradskom kazalištu kao član drame i inspicijent. U početku je i protiv svoje volje igrao komične uloge. Kasnije je prešao na narodni repertoar u kojem je dao svoja najbolja ostvarenja. Preko 20 godina bio je član Osječkog kazališta, poslije rata u mnogim provincijskim kazalištima, svojim znanjem i iskustvom koristi mladom glumačkom naraštaju. Bio je u Daruvaru, Karlovcu, Zadru, Bjelovaru, najzad 1952., došao je u narodno kazalište grada Pule. Zato će građanstvo Pule i prilikom njegovog nastupa u novoj premijeri “Inspektor se vraća” odati mu svoje iskreno priznanje. (GLAS ISTRE)

1965. – Kamenolom za potrebe Istarskog ugljenokopa. Istarski ugljenokopi Raša, pored proizvodnje ugljene, sigurno su i jedan od najvećih proizvođača kamena koji je opet potreban da bi se ugljen mogao normalno proizvoditi. Radi se o tzv. drobljenom kamenu kojim se popunjavaju prostori ispod zemlje odakle je izvađen ugljen. Stoga će, na primjer, “Raša” ove godine morati proizvesti i više od 600 tisuća vagona drobljenog kamena. S obzirom da količine koje se dobije miniranjem u jami nisu dovoljne, poduzeće ima posebne kamenolome. Jedan od najvećih je i kamenolom “Karlota” u Raši. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti