1894. – Konzervator spomenika Pule prof. Weisshà¤upl najavljuje početak restauracije Dvojnih vrata. Centralna komisija za očuvanje povijesnih i umjetničkih spomenika donijela je odluku da kameni blokovi kojima se bude zidalo moraju biti ostavljeni u prirodnoj boji te da se s tog mjesta mora maknuti spomen ploča koja se odnosi na Aqua Augustae. (MARCELLO BOGNERI)

1903. – Rovinj. Distributer piva i leda u Puli, Luigi Dejak, otvorio je u dijelu vojarne svoju filijalu. Na taj način će biti zadovoljene potrebe jednog dijela grada gdje će se moći distribuirati izvrsno, dobro rashlađeno pivo kao i led. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Novačenje u Puli. U ponedjeljak je završilo redovito novačenje za ovu godinu. Tog dana pristupilo je 103 mladića od kojih je uzeto u vojnike 35. U svih 6 dana novačenja pristupilo je ukupno 858 novaka od kojih je proglašeno sposobno za vojnu službu njih 278. (OMNIBUS)

1906. – Svinjska kuga. C. k. namjesništvo obznanjuje da će se za zaklane svinje što će se u ovom mjesecu zaklati u svrhu uništenja svinjske kuge plaćati odšteta od K i 40 po kilogramu. (OMNIBUS)

1908. – Novi hotel blizu kolodvora, “Hotel Riviera”, koji se počeo graditi pred malo vremena, biti će gotov do godinu dana. Bit će dug 60 metara, a visok 35 metara te najveći u cieloj Istri. Imati će 4 kata, 150 soba za iznajmiti, 75 kupališta. Hotel će biti vlastničtvo Niemca Jakoba l. Muenza koji ga gradi na zemljištu prodanom mu, kako je poznato, za veoma nizku cienu od ove talijanske obć. Uprave! (NAŠA SLOGA)

1939. – Strahovita nesreća u Krapanskom rudniku. Sve novine donijele su kratku vijest da je u rudokopu kraj rijeke Raše eksplodirao plin metan na dubini od 280 metara. U toj nesreći zaglavilo je 70 ljudi i ranjeno ih je oko stotinu. Sprovod poginulih bio je 1. o. mj., a ostali ranjenici nalaze se u bolnici u Puli. Do sada su nesreće, osim one lanjske godine kada ih je poginulo 13 ljudi, bile manje naravi. (ISTARSKI GLAS)

1954. – Donosimo sukus članka “Značaj odluke o javnom redu”. Ovih dana stupila je na snagu Odluka o javnom redu za područje grada Pule. Ovom Odlukom je zabranjeno djeci ispod 16 godina pohađanje javnih lokala, plesova i zabave uopće, a kino i cirkuskih predstava poslije 20 sati. Što se tiče kućnog reda, odluka propisuje da se kućna vrata zatvaraju ljeti u 22 sata, a zimi u 21 te tako zatvorena imaju biti do 5 ujutro. Najveća dozvoljena brzina kretanja osobnih automobila je 50 km/h, autobusa i motorkotača 40 km/h, a za teretna vozila 30 km/h. U pojedinim ulicama brzina je ograničena na 20 km/h. Bunari moraju biti uzidani te ljeti pokriveni. U centru grada zabranjeno je držati kokoši i druge peradi, kuniće, koze i svinje. Zabranjeno je bacati otpatke i pljuvati na javnim mjestima. Naročito je zabranjeno uništavanje i oštećivanje zelenih površina, drveća, cvijeća, živica te oštećivanje kulturno-povijesnih i umjetničkih spomenika. Odlukom su previđene novčane kazne za prekršitelje ovih propisa. Za štetu koju počine djeca odgovaraju njihovi roditelji, odnosno staratelji, a postoji i mogućnost kažnjavanja na licu mjesta od strane organa Narodne milicije. (GLAS ISTRE)

1969. – Svečano proslavljena 25-godišnjica osnivanja Bataljona “Pino Budicin”. U subotu i nedjelju, 5. i 6. 04., Rovinj je bio domaćin velike svečanosti priređene u povodu 25-godišnjice formiranja prve partizanske jedinice pripadnika talijanske narodnosti s područja Istre, Rijeke i Slovenskog primorja, Bataljona “Pino Budicin”, osnivanja Talijanske unije za Istru i Rijeku i izlaženja dnevnika “La Voce del Popolo”. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti