1895. – Vlada je otvorila natječaj za izgradnju novog mola trgovačke luke. Početna cijena na dražbi iznosi 101.050,40 forinti. (MARCELLO BOGNERI)

1896. – Iz Beča je stigao vlasnik firme zadužene za izvođenje radova na vodovodu, inženjer barun de Shwarz, te odredio početak izgradnje. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Rovinj. Proširenje tvornice duhana. Ovdašnja Tvornica duhana koja je bila osnovana zahvaljujući nastojanjima dr. Campitellija postala je premalena. Usprkos tome što je stalno bila proširivana (danas zapošljava preko 1.600 radnika; u siječnju ove godine je uvedena električna rasvjeta, a i pogon je elektrificiran), uvijek fali prostora. Zaključeno je da se izgradi nova pogonska i nova upravna zgrada kao i novo skladište na obali. Za te zgrade je već otkupljeno potrebno zemljište. (POLAER MORGENBLATT)

1909. – Danas kod ministara. Danas će zastupnici dr. Laginja, Spinčić, dr. Rizzi i dr. Bartoli ići k ministru predsjedniku, ministru unutarnjih poslova, poljodjelstva i financija da kao izabranici konferencije svih zastupnika zatraže veću vladinu potporu za pokrajinu radi siromaštva i krize koja prijeti uslijed elementarnih nepogoda, suše, nerodice i vinske krize. (OMNIBUS)

1909. – Zvjezdarnica na Učki. Pišu nam iz Opatije: dr. Palisa, znameniti astronom u Beču pokrenuo je akciju da bi se na Učki osnovala zvjezdarnica. On smatra da je Učka veoma zgodna za astronomska opažanja radi čistog horizonta i radi podneblja koje je ujedno i gorsko i morsko. U tu je svrhu održao 29. prošlog mjeseca u Hotelu Stefanie predavanje o Marsu kojemu je prisustvovalo mnogobrojno općinstvo i pitomci pomorske vojne akademije iz Rijeke. Opažanjem će se započeti 1. svibnja, a ako bude donijela povoljni rezultat tada će se uz pripomoć “Flottenvereina” i bečke akademije znanosti podignuti i urediti zvjezdarnica koja će nositi ime Opatija. To će biti treća zvjezdarnica u Istri, budući da postoje jedna u Puli, od ratne mornarice te jedna u Lošinju, vlasništvo Spira Gopčevića. (OMNIBUS)

1925. – Iz Zrenja. Nama ovamo u Zrenj došli nekakvi nalozi isplate za polazak ital. škole i ta globa da se mora isplatiti u roku od 14 dana. Nama je teško šiljati djecu u školu gdje ne razumiju ni oni učitelja ni učitelj njih. Mi smo imali već od 1904. našu narodnu školu, tj. Družbinu koja je bila poslije provincijalna, a 1918. po okupacionoj vojsci proti svakom pravu zatvorena. Sadašnja italijanska škola (prije legina) je baš obratno od toga. Ne samo da ništa ne nauči, nego i moralno iskvaruje. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Njemački študenti u pazinskoj jami. U ove dane ima da stigne u Istru oko 40 sveučilišnih študenata iz Frankfurta na Rajni. Ti študenti putuju u naučne svrhe, a imali bi da posjete i znamenitu pazinsku jamu (Fojbu) koja je vrlo karakteristična i zanimljiva u naučnom pogledu. (ISTARSKA RIJEČ)

1954. – Poreč spremno dočekuje turističku sezonu. Iako smo tek na pragu turističke sezone, u Poreču je već sve spremno za doček turista. Ugostiteljski objekti su izvršili dosad najveći broj pripremnih radnji. Nakon analize svih troškova i mogućnosti uštede hoteli su odredili cijene za sezonu, predsezonu kao i za posezonu. U hotelima c- kategorije ostvareno je najveće sniženje gdje su cijene snižene i do 30 posto. Hotel Rivijera je potpuno renoviran tako da će ovo biti jedan od najudobnijih ugostiteljskih objekata sjevernog Jadrana. Posebnu pažnju turista zaslužuju dva hotela na bujnom otočiću Sv. Nikole koji se nalazi na ulazu u porečku luku: hotel Istra koji se nalazi u renoviranom zamku, a nedaleko njega je podignut nov moderan hotel. Svi hoteli u Poreču imaju i svoje čamce, sandoline i motorne barke kojima će gosti moći da prave izlete u lijepu okolinu. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti