1898. – Odbor za nagrađivanje projekta kanalizacije grada Pule donio je odluku i prva nagrada je pripala tvrtki Schwarz iz Beča čiji moto je: “Svaka potreba zadovoljava”. (MARCELLO BOGNERI)

1895. – Njemački parobrod “Lusitania” se nasukao, a uzrok tome je bila velika magla nad grebenima Porera. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Zapljena razglednica. Kao što smo prošle godine već javili, Policijski komesarijat u Puli zabranio je razglednice koje prikazuju jedinice Ratne mornarice i dijelove Ratne luke Pula. Ovim činom su oštećeni trgovci Cezar Maler, Mateus Klapis, Maria Mistaro, Vilhelm Smit, Anton Bobeti i Gvido Kostalunga. Ova odluka je potvrđena Odlukom Okružnog suda u Rovinju od 03. kolovoza 1905. godine. Na to su spomenuti trgovci uložili žalbu nakon čega je uslijedila rasprava u kojoj je potvrđeno da predmetne razglednice ugrožavaju državne interese i da ih prema zakonu treba uništiti. Nakon te odluke je branitelj, g. Albaneze, uložio žalbu. (POLAER MORGENBLATT)

1925. – Iz Roča. Dne. 19. pr. mj. umro je nenadano naš poznati sindako Massalin. Udarila ga kap. Pokopan je u subotu. Na grobu se oprostilo od pokojnika više govornika, a najviše je dirnuo prisutne govor mjesnog župeupravitelja velečas. gosp. Malaboticha. Pokojnik je bio naš politički neprijatelj i isticao se u borbi uvijek kao veliki talijanski nacionalista pa je bio pod Austrijom interniran. (ISTARSKA RIJEČ)

1925. – Seljačke rečenice. Ako je travanj vlažan onda je i valjan. Suh travanj zla godina. Svaka kap đurđevske kiše vrijedi dukat. Vedre noći u travnju pogibeljne su voću i vinu. Travanjska kiša blagoslov je, a svibanjska još je bolja. Iza mokra travnja ide suh srpanj. (FRANINA I JURINA)

1928. – Statistika puljske općine. Prema najnovijem statističkom izvještaju vidimo da se je u prošlom mjesecu (martu) u puljskoj općini rodilo 101 dijete (od tih mrtvih 1), umro je 81 stanovnik, a sklopljeno je 11 brakova. (ISTARSKA RIJEČ)

1961. – U “Uljaniku” je postavljena kobilica za veliki putnički brod “Anna Nery”. U pulskom brodogradilištu “Uljanik” postavljena je kobilica za dosad najveći putnički brod na ovom prostoru. Brod se gradi po istim nacrtima kao i brod koji će nositi ime “Rosa da Fonseca” što ga usporedo s “Uljanikom” gradi brodogradilište Split. Oba ova broda grade se za Brazil, a imena nose po dvjema ženama koje su imale stanovitu ulogu u povijesti Brazila. To je samo početak velikog posla brodogradilišta “Uljanik”, početak velikog objekta koji će izrasti sa šest paluba i moći primiti više od 700 ljudi, dokazavši da je pulsko brodogradilište spremno za izgradnju plovnih jedinica svih vrsta i sve većih i većih. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti