1889. – Izabran je novi gradonačelnik Pule, Puljanin dr. Lodovico Rizzi. (MARCELLO BOGNERI)

1890. – Poreč. Svakog 1. i 15. u mjesecu izlaze novine “La Scuola”, direktor i glavni urednik Giuseppe Parentin. Novine su školskog karatktera i pratiti će nastavu i odgoj u istarskoj provinciji te izdavati zakone i pravilnike školskih vlasti. (MARCELLO BOGNERI)

1890. – Pazin. Dok broj učenika u talijanskoj gimnaziji ostaje nepromijenjen (93 ih je), u hrvatskoj gimnaziji je broj s početnih 120 opao na 89 učenika. (MARCELLO BOGNERI)

1894. – Prestaju s izlaženjam tjedne novine “Hrvatsko pravo” koje su izlazile u Puli od 1888. godine. (MARCELLO BOGNERI)

1929. – Kanfanar. Ča čete, gospodine uredniče, da Vam pišem? O toj velikoj zimi! Bila je zaspravlje strašna. Toliki snig se poli nas ni još vidija. Krumpir po konobah nam se je svima poledija. I vino se je nikin zaledilo. Tega nas još ni tukalo. Sada je počelo i nešto tepliti pak smo počeli kopati i orati tu našu zemlju. Ufamo se da če nan Bog za takvon ljuton zimom dati dobru litinu. (ISTARSKI LIST)

1929. – Žitna bitka. Pokrajinska komisija za žitnu propagandu u Puli razdijelila je u nedjelju nagrade poljodjelcima koji su iznijeli pobjedu u trećem pokrajinskom natječaju i diplome onima koji su pobijedili u četvrtom državnom natječaju za žitnu bitku. (ISTARSKI LIST)

1961. – Kino poduzeće u Puli uvelo pretpremijere kvalitetnih filmova. Kinematografsko poduzeće u Puli uvelo je u svoju djelatnost još jednu novost, koju će vjeruje se, posjetioci kina dobro primiti. Zapravo od subote započeti će se s prikazivanjem pretpremijera. Svake subote, od 22 sata i 30 minuta gledaoci će imati prilike vidjeti neke kvalitetnije filmove, koji će se na redovnom repertoaru gradskih kina naći poslije više mjeseci. Za početak u subotu 01. aprila bit će prikazan američki film “Imitacija života”. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti