1906. – Nesreće na arsenalu. Na ratnom brodu “Elisabeth” radio je jedan radnik čije ime do ovog časa nismo saznati mogli. Radio je na zapovjedničkom mostu oko pričvršćivanja željeza kad se najednom posklizne i padne na dno “Trokendocka” u kom se nalazi rečeni brod te je ostao na mjestu mrtav. Jadnik ostavlja iza sebe ženu sa četvero nejake djece. (OMNIBUS)

1918. – Dnevne vijesti. Istarski ured za ulje javlja: Upozoruje se pučanstvo da se ulje u Istri ne može nabaviti i da ga se iz Istre ne može izvesti bez dozvole istarskog ureda za ulje. Eventualne prekršaje kaznit će politička oblast na temelju naredbe carsko-kraljevskog namjesništva za Primorje od 27. 12. 1917. Osim toga ulje će zaplijeniti. (HRVATSKI LIST)

1921. – Nestao. Svi se sjećamo dragog nam popa koji je mrzio Italiju. Dotični, rodom iz Alture, je bio upleten u različite afere. Treba napomenuti da je, osim što je organizirao razne manifestacije najprije u korist Austrije, te nato u korist Jugoslavije, vlastitim autom pregazio djevojčicu. Gospodin pop je kao zadnji pothvat napustio samostan u kojem je boravio te je s nekom djevojkom pobjegao u Jugoslaviju kako bi se njome oženio. Sretno mu bilo. (L’AZIONE)

1947. – Otvorenje čitaonice u Raklju. Ovog je mjeseca u Raklju otvorena Narodna čitaonica. Tom su zgodom učiteljice Smilja Perić i Aleksandra Štiglić govorile o kulturno-prosvjetnom radu i o važnosti čitaonice. Pioniri Raklja održali su lijepu priredbu, mnogi su se pioniri i pionirke istakli lijepom recitacijom i pjevanjem. Na svršetku je učiteljica pozvala sve prisutne da što češće opsjećuju ovu kulturnu ustanovu i da radom na prosvjetnom polju doprinesu svom vlastitom podizanju. (GLAS ISTRE)

1967. – U Puli ponovno klub prijatelja filma. Projekcijom nagrađenih filmova s prošlogodišnjeg Međunarodnog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma u Oberhausenu u dvorani kina Partizan u Puli u ponedjeljak 13. veljače u 19 sati ponovno je započeo sa radom nedavno osnovani KLUB PRIJATELJA FILMA. Kraći prekid u redovnom radu Kluba bio je prouzročen zastojem u nabavci umjetničkih i antologijskih vrijednih ostvarenja domaće i strane kinematografije, a upravo je redovno prikazivanje takvih filmskih djela koje je inače teško naći na redovnim kino-repertoarima osnovni cilj Kluba prijatelja fila. (GLAS ISTRE)

1967. – Milijuni za stanove u Žminju. Jedan problem Žminjštine traje već više od dvadeset godina. Riječ je o obnovi ruševina nastalih uzrokom rata. Fondovi za obnovu odavno su se ugasili i mimoišli više od stotinu porušenih zgrada Žminja i drugih mjesta ovog kraja. Problem će sada naći svoje rješenje. Lanjske je godine za izgradnju odnosno obnovu ustanova iz sredstava bivšeg fonda za stambenu izgradnju dodijeljena novčana pripomoć u iznosu od nepunih 10 milijuna starih dinara. (GLAS ISTRE)

1967. – Pula konačno dobiva kuglanu. Pitanje izgradnje nove ili barem adaptacije nekadašnje kuglane u Puli, koje se proteže već pet godina, konačno je dobilo svoj sretni epilog. Već nekoliko dana entuzijasti boćarskih klubova u Puli dobrovoljno rade na tom projektu. Računa se da će se radom samih sportaša prištedjeti oko 10 milijuna starih dinara. Inače, za izvođačke radove koji iznose 20 milijuna starih dinara, sredstva je osigurao Općinski SOFK Pule i Brodogradilište i tvornica dizel motora “Uljanik”. (GLAS ISTRE)

1967. – Uskoro u Rovinju tenis igrališta. Zaštićeni park “Zlani rt” u Rovinju predstavlja idealni prostor za rekreaciju stanovnika Rovinja i turista. Zato se ovih dana pristupilo preliminarnim razgovorima radi uređenja prvih tenis igrališta i eventualno igrališta za golf. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti