1886. – Antički pločnik, vjerojatno dio trga Nimfea, pronađen je pri iskopavanju kanala za postavljanje glavne kanalizacijske cijevi. Novo otkriće je bilo pokriveno masom bijelog kamena i sastoji se od osobitog mozaika nepravilnih fragmenata i crvenih kvadratića pečene gline, dimenzija 2×2 cm zalijepljenih na podlogu od vapna. Taj rijetki pod pokriva oko 2 i pol metra i nastavlja se bijelim kamenom. Pretpostavlja se da je činio atrij neke kuće. Još jedan interesantan, iako ne rijedak objekat, je ovih dana prenesen u muzej. Radi se o kompletnoj urni od grubog kamena s poklopcem, u čijoj unutrašnjosti je vaza od stakla i ostaci pepela i kostiju. Ova urna je otkrivena blizu željezničke stanice. (MARCELLO BOGNERI)

1889. – U Puli je oformljena Blagajna za bolesne. (MARCELLO BOGNERI)

1892. – Novi sat na Forumu precizno pokazuje vrijeme, ali mu zvono nema dobar metalni zvuk u usporedbi sa starim zvonom te ga žele zamijeniti. Staro zvono je 1425. postavio Salvatore Mericin, nosi broj 4 i lik San Tomasa. To isto zvono je bilo namijenjeno ruševnoj crkvi na Piazzi San Giovanni. Sat je proizveden u fabrici u Hanoveru, a postavio ga je Puljanin urar Giovanni Bon. (MARCELLO BOGNERI)

1898. – U Puli je umro Rodolfo Pons, porijeklom Francuz, komandant pulskih vatrogasaca. Rođen u Trstu 1832. godine. Pristupio Ratnoj moranrici prvo u Veneciji potom u Puli, pokrivao je mjesto komunalnog predstavnika i savjetnika. Godine 1884. publicira “Il Pompiere”, prvu knjigu o radu kotlova na paru i o javnoj sigurnosti. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Nova žandarska postaja. U području oružničkog zapovjedništva br. 7 ustanovljena je nova žandarska postaja u Žbandaju kod Poreča. (OMNIBUS)

1920. – Loša šala. Nepoznati počinitelji su predali oglas u našu redakciju u kojoj stoji da neki gospodin iz Pule prodaje svinje. Naveli su, također, broj telefona i adresu gospodina. Od toga trenutka dotični nije imao više vremena za obavljanje njemu primarnih poslova jer je uvijek bio na cilju kupaca. Gospodin je odlučio podići tužbu protiv naše redakcije navodeći da on nije izdao nikakav oglas te da on niti ne drži svinje. Ispričavamo se svim sudionicima ove loše šale. (L’AZIONE)

1927. – Peroj se otkida od puljske općine. Ministarstvo unutarnjih poslova uzelo je u obzir molbu Perojaca da bi se Peroj otkinuo od puljske, a pridružio vodnjanskoj općini. Određeni su zastupnici frakcije Peroj, koji će morati izraditi jedan plan, kako će se Peroj otkinuti od Pule i pripojiti novoj općini. Puljski Azione piše da je to gubitak za Pulu. Pita, da li je to definitivno riješeno ili bi možda bilo moguće da podeštat puljski učini da se opozove. (ISTARSKA RIJEČ)

1932. – Prva matura bivše Hrvatske gimnazije u Pazinu. Niže potpisani molim sve drugove koji su sa mnom zajedno 1907. godine u Pazinu polagali ispit zrelosti, a nalaze se još u životu da mi izvole u najkraće vrijeme javiti svoju sadašnju točnu adresu radi eventualne proslave 25. godišnjice te mature. Ujedno molim da mi jave mjesto gdje žele da se ta proslava održi kao i dan kada bi se imala proslava održati da bi se zbog kratkoće vremena mogle na vrijeme izvršiti potrebne pripreme. Dr. Ive Prudan. (ISTRA)

1925. – Naši iseljenici u Americi za Istarsku Riječ. Iz Philadelphie primamo pismo od naših iseljenika koje objavljujemo bez ikakvih promjena glasi: Molim Vas gospodine uredniče Istarske Riječi da mi date malo prostora za ovo nekoliko redaka tako da se i drugi simpatičari Istarske Riječi u Americi i u starom kraju ugledaju u naš primjer. Ovih dana sakupilo se malo društvance prijatelja, prijateljica i simpatičara Istarske Riječi u stanu našeg koloniste gospodina i gospođe Ivana Vidović koji su nas počastili s dobrom večerom na kojem se gostoprimstvu najsrdačnije zahvaljujemo. Stoga znajući da je dužnost svih svjesnih Istrana, ma gdje se oni nalazili. da nastoje da pripomognu svoje jedino glasili Istarsku Riječ tako smo i mi ovdje sabrali na prijedlog Laura Stipanovića nekoliko novih pretplatnika za Istarsku Riječ i 23 dolara u fond lista. Najljepše se zahvaljujemo našim vrlim Istranima koji se nalaze u dalekoj Americi na njihovom plemenitom daru i ljubavi koju gaje do svojeg rodnog kraja do svoje mile Istre i do našeg lista. Za ovim svijetlim primjerom naših Istrana u Americi trebali bi se povesti i drugi iseljenici. (ISTARSKA RIJEČ)

Arhiva

Ostale novosti