1918. – Domaće vijesti. Važno za one koji putuju iz Pule. Željeznički ured iz Pule saopćuje da ona dva osobna vlaka što dnevno odlaze iz Pule, nijesu u stanju da otpremaju onolik broj osoba što su dnevno na odlasku iz grada. Isto se tako ne može pridodati nikakvih novih vagona, a teretni vlakovi opet ne mogu preuzeti putnika. Na vlak koji odlazi u 5 i 50 minuta po podne imaju pravo isključivo radnici carskog i kraljevskog pomorskog arsenala koji posjeduju uredovno potvrđene radničke legitimacije. Za to će se u buduće izdavati samo toliko voznih karata, koliko bude sjedala na raspolaganju, a putnici opet koji već budu primili vozne karte neće s njima nipošto imati bezodvlačno pravo na otpremu. Na to se upozoravaju također carsko kraljevsko vojničke i civilne oblasti kako bi pri podjeljivanju dozvola za putovanje uzimali gore spomenute okolnosti u obzir. (HRVATSKI LIST)

1947. – Kulturna priredba u Režancima. Ovih dana naša omladina i pioniri u Režancima održali su lijepu priredbu s bogatim programom. Ova je priredba dokaz kako se naša omladina po selima kulturno razvija. U podizanju kulturno-prosvjetnog rada mnogo truda i napora ulaže učiteljica i njoj pripada veliki dio zasluge da je ova priredba tako dobro uspjela. Naročito je uspjela posljednja točka programa u kojoj su prikazani istarski narodni običaji uz muziku. (GLAS ISTRE)

1960. – Povećala se porodica dabrova u Buzetu. Prošle godine ing. Josip Hrka, iz Buzeta, nabavio je dva para dabrova koji su se namnožili te ih danas ima dvadesetak komada. Kako kaže vlasnik ove farme, dabrovi dobro napreduju i ne zadaju velikih briga oko uzgoja. Najveći problem predstavljaju nastambe, ali ni to nije tako velik izdatak. Sada ima šest nastambi kapaciteta oko 40 dabrova. Kod ing. Hrke za dabrove se interesirao i napredni poljoprivrednik Mikolavičić. On će uskoro kupiti i pokušati uzgoj na svom imanju, kraj potoka, gdje ima stalno dobre tekuće vode, koja je uz hranu, najvažnija za njihovo kupanje. Nije to sve. Ovih dana ing. Hrka očekuje da se porodica njegovih dabrova poveća još za kojih šest ako ne i više mladih. (GLAS ISTRE)

1967. – Što je pokazala priredba “Prvi pljesak” u Puli. Umjesto pljeska-voće. Rijetko je neka priredba u Puli izazvala neki interes kao što je bio slučaj s prvom ovogodišnjom pod nazivom “Prvi pljesak”. Na dan predstave bilo je mnogo onih koji su tražili kartu više. Gledalište Istarskog narodnog kazališta bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta i eto toliko očekivana predstava je započela. Ali, na samom početku, veliki revijski orkestar Udruženja muzičara zabavne i narodne muzike unio je nezadovoljstvo među publiku. Sedam minuta uvoda bilo je previše da se u ritmu mamba tog već pomalo zaboravljenog latinskog plesa dade uvod jednoj takvoj priredbi. Da pogodak u prazno bude još veći konferansje nije znao držati korak sa predstavom pa je i to djelovalo na već razdraženu publiku. A kada su se na pozornici pojavili nedovoljno uvježbani pjevači-amateri publika je umjesto pljeskom nagradila njihov trud voćem. Uzaludne su bile duhovite dosjetke najavljivača jer eto publika želi da se zabavi za 500 starih dinara koje je utrošila za toliko očekivanu predstavu u gradu koji oskudijeva zabavnim životom i da joj se pružio što se obećalo. (GLAS ISTRE)

1967. – Plamen u učionici. U učionici Osnovne škole u Škropetima izbio je ujutro 17. veljače požar uslijed kojeg je izgorjelo 25 kvadratnih metara parketnog poda. Požar je izazvao pad žara na pod iz prenatrpane školske peći. Uslijed požara izgorjela su i neka školska učila i jedan stol. Nastala šteta cijeni se na 300.000 starih dinara. (GLAS ISTRE)

1967. – Dva milijuna štete uslijed nevremena. Veliko nevrijeme, koje je u noći između 17. i 18. veljače vladalo nad Pazinom, prouzrokovalo je u Tvornici stočne hrane štetu od oko 2 milijuna starih dinara. Jaka kiša, popraćena vjetrom, slila se kroz otvorene prozore na žitarice i druge proizvode. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti