1926. – Iz Sv. Ivana ispod Buzeta: jedno veliko zlo. Neki naši ljudi počeli su prodavati svoja zemljišta, dapače i kuće svoje pa odlaze odavle. Ovo je jedno veliko zlo i slabo znamenje. Drugo je zlo, što ta naša imanja kupuju naši “grajani”. Tako je naš suseljan Marijon Antun prodao sve svoje našem ljutom narodnom neprijatelju. Zlo je od nas što mi susjedi ne kupujemo ta prodana imanja i kuće pa da tako hrvatsko imanje prijeđe opet u hrvatske ruke. (ISTARSKA RIJEČ)

1930. – “Mali Istranin”. Za nekoliko dana izići će iz tiska prvi broj “Malog Istranina”, lista za one naše najmanje. Izlazit će jedanput mjesečno na 8 – 16 stranica, s mnogo slika i omotom u boji, a pojedini će broj stajati samo jedan dinar. Obzirom na osjetljivost mekanih dječjih duša, nježnih tih naših pupoljaka, gradivo će za list biti najpomnije i najskrupoloznije birano bez i najmanje natruhe strasti i mržnje, ali puno topline i plemenite ljubavi. (ISTRA)

1959. – Omladina u Ližnjanu je vrlo aktivna. Nosilac umjetničko kulturnog rada i općenito života u malom Ližnjanu, slobodno se može reći da je omladina. Članovi narodne omladine ovog sela su najčešći i najvjerniji posjetioci Narodne čitaonice u kojoj pored čitanja dnevne štampe sprovode i svoju djelatnost na polju kulturnog uzdizanja. U čitaonici se istovremeno igra i šah za koji postoji veliki interes pa je broj mladih šahista priličan. Vlastitim snagama omladina je osnovala i dramsku skupinu. Djelatnost ove grupe se ne ograničava samo na Ližnjan jer su omladinci sa svojim programom već nastupili u Šišanu i Krnici. Omladinski rad u Ližnjanu dosta ometa nedostatak peći u čitaonici. To se naročito osjeća u hladnim zimskim danima kada je opravdano posjet ovoj ustanovi znatno manji. S druge strane i krov prokišnjava pa je veoma neugodno boraviti u čitaonici za vrijeme tih dana. Možda bi se zajedničkom akcijom starijih i omladine u Ližnjanu ovi problemi mogli riješiti. (GLAS ISTRE)

1970. – Tvornica mladih. Pulski pogon zagrebačke tvornice obuće “ASTRA” nazivaju tvornicom mladih. Od 170 zaposlenih više od 40 posto su mlađi od 28 godina, a većina između njih tek je u dvadesetoj. “Starci”, kojih ima 60 posto, većinom su jedva prevalili 28 godinu i sebe smatraju mladima čak vrlo mladima. Eto, zar to nije tvornica mladih. (GLAS ISTRE)

1970. – Pravo zimsko nevrijeme nije mimoišlo ni Istru. Snijeg, inače rijedak gost u ovom dijelu zemlje, jutros je padao nad čitavim poluotokom. Kiša i snijeg prouzročili su i čitav kaos na cestama Istre. Saobraćajna milicija iz Pule u suradnji s Poduzećem za ceste, poduzela je hitne mjere raščišćavanja snijega i posipavanje kolovoza. Najopasnije dionice ceste Rijeka-Pula, između sela Hrelići i Vozilić te dionica od Golaša do Krunčića na cesti Pula-Kopar već su posipane. Na dionici uz Limski kanal (cesta Pula-Kopar) danas je zabranjen promet kamionima s prikolicama i šleperima. U centralnoj Istri promet se odvija pod otežanim okolnostima. Posebno je kritično stanje u gornjem Labinu gdje je cesta vrlo skliska. Mnogo je automobila na relaciji Podlabin-Labin zaglavilo na cesti. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti