1908. – Pazin. Ovdašnje Veteransko društvo održavalo je svoj pokladni ples u nedjelju dana 9. tekućeg mjeseca u dvorani Narodnog doma u kome su dva narodna grba hrvatska. Nekomu od utjecajnijih osoba hrvatski su grbovi veoma zazorni te ih je dao odstraniti iz dvorane tik pred početak zabave. Veteransko društvo u Pazinu opstoji od samih Hrvata. Ovomu postupanju nije potrebito daljnjeg komentara. Slavni odbor “Narodnog doma” neka i nadalje štiti narodna prava i ponos po običaju. (OMNIBUS)

1921. – Poginuo u Buzetu. Prošlu nedjelju je poginuo Grisancich Michele iz Servole. Nesretnik se je nalazio u Buzetu kako bi pomogao bratu u poslovima vezanim za imanje. U večernjim satima, po opravljenom poslu Michele se žurio na vlak za Trst. Odlučio je ići prečicom po šumskim putom. Kako se ni sutradan nije pojavio u Trstu, njegova žena je pretpostavljala da mu se moralo nešto strašno dogoditi. Njenu sumnju je potvrdio lovac koji je pronašao beživotno tijelo sirotog Michelea u provaliji dubokoj 50 metara. Nakon pronalaska obaviještena je policija. Michele je ostavio petero djece od kojih najstarije ima 12 godina te ženu Mariju u velikom siromaštvu. (L’AZIONE)

1925. – Važnije gospodarske radnje u mjesecu februaru. Na njivi i livadi: Kad ti dopušta vrijeme vozi gnoj na polje. Ori za proljetne usjeve. Koncem mjeseca možeš posijati i djetelinu. Na livadi izravnaj krtičnjake. Čupaj različit livadni korov. Ne zaboravi zabranati (pozobatiti) njive i livade. Ako si prije zime rastrosio po livadama stajski gnoj sada treba da sve što nije voda isprala u zemlju pograbiš i spremiš na kompost. Nastoj da ti ne leži voda na livadi. (NARODNI GOSPODAR)

1926. – Iz Premanture: Duga kosa, kratka pamet. Poznato je da i naše djevojke moraju zasluživati sebi kruh bilo službom ili dnevnim radom. A kad nemaju drugoga posla pišu mladićima pisma, a potpisuju ih tudjim imenom. Tako je bilo poslano ovih dana jedno pismo na mladića Julija Periša, a kao da ga je odaslao Luka Mikovilović. Periša ga nije htio primiti jer pismo nije bilo frankirano pa ga je listonoša poslao Mikoviloviću. Ni ovaj ga nije htio primiti jer nije njegovo, ali ga je ipak morao uzeti jer su ga htjeli zatvoriti. Pozivamo one kojih se to tiče da se opamete. U potpisu: Kita mladića. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Iz Buzeštine. Ubijaju nas cijene. Naš posljednji marvinski sajam ispao je u svakom obziru slabo. Već radi ružna vremena bilo je dovedeno malo goveda i ostaloga blaga. Ali mi marvogojci smo sada u čudu: hoćemo li, nećemo li prodavati svoja goveda i to radi sramotne njihove cijene. Molim vas, nije li to sramotno i Bogu da proplače: na sajmu su se prodavale krave po 2 lire žive vage. Ako je krava vrlo tusta po 2,30 do 2,50 najskuplje. Nama se glava miješa što da uradimo. Mi prodajemo goveda po tako mrtvoj cijeni, a naši mesari prodaju meso po 6 lira i skuplje. Naši se mesari bogate, a seljak trpi. Mi nazadujemo, mi propadamo. Propadamo jer su nam veći troškovi nego primici. Ovo će vam reći ne samo lahkoživac, nego i najbolji gospodar, štedljiv do škrtosti i radin kao mrav. (ISTARSKA RIJEČ)

1933. – Pismo iz Buzeštine. Porezi su takovi da ih se ne može više snositi. Kako je poznato za svaku su vrst životinja drugačiji. Npr. kod klanja svinje plaćamo taksu od Lit. 41.10 po grlu. Ljetina je bila srednja. Kad barem nebi mnogi od nas bili u vlasti buzetskih zelenaša fašista i “Cassa Rurale”. Vina je bilo nešto, ali ni njega se neda prodati. Cijena mu je Lit. 0.80-1.10 po litru. Sve običnije i češće postaje da sad ovome sad onome posjed ide na dražbu. (ISTRA)

1959. – Narodno sveučilište u Umagu održava niz stručnih tečajeva. Kao što već ranije bilo objavljeno Narodno sveučilište u Umagu postavilo je vrlo opsežan program rada za ovu zimsku sezonu. U programu se na prvom mjestu ističu razni tečajevi za radnike koji žele steći višu i najvišu kvalifikaciju te razni tečajevi za domaćice i žensku omladinu na selu. Nekoliko takvih tečaja već je započelo sa radom tako je započeo tečaj za građevinske radnike koji žele steći kvalifikaciju zidara i tesara, zatim tečaj za vozače motornih vozila, higijensko-domaćinski tečaj koji se već održava u selu Babići te za nekoliko dana započinje stručni tečaj za zvanja kvalificiranog i visokokvalificiranog radnika u električarskoj i metalskoj struci. Ovaj tečaj naročito su pozdravili električari koji već duže vrijeme traže da im se omogući daljnje uzdizanje u njihovom zvanju. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti