1920. – Bal u Kanfanaru. U Kanfanaru je u utorak navečer u sali “Concordia” održan zadnji maskenbal. Nastupili su harmonikaši novoosnovane harmonikaške udruge. Bili su počašćeni brojnim aplauzima. Odsvirali su nacionalne himne i brojne druge skladbe. Velika sala bila je premala za ogromnu masu ljudi koja je došla na proslavu. Slavlje je trajalo do ranih jutarnjih sati. Simpatična Maria Stipancich je osvojila titulu kraljice maskenbala, osvojivši stotinjak bodova glasača. (L’AZIONE)

1959. – Nećemo ostati na tome. Sve do nedavna omladina u Vižinadi po završetku osmogodišnje škole bila je prepuštena uglavnom ulici, gostionici i kartama. A oni koji su bili pozvani da rukovode omladinom i da joj stvore mogućnosti za rad i razonodu samo su konstatirali da omladina ne valja. Međutim, omladinci su, ipak, počeli sve više osjećati potrebu za nečim što bi bilo interesantnije i ljepše nego što je kartanje i gostionica. Zato su prošle jeseni na inicijativu najistaknutijih omladinaca Vižinade sami i pristupili osnivanju muzičke škole. U školi se okupilo 60 omladinaca, pod rukovodstvom nastavnika muzike iz Višnjana Anđela Labinjana, nakon tromjesečnog vježbanja oni su ovih dana odsvirali svoju prvu pjesmu. Taj uspjeh im je još više dao motivacije i snage za daljnji rad. Svi polaznici škole dali su obavezu svom nastavniku da će na proslavi 1. maja prirediti svoj prvi javni program zajedno s polaznicima osmogodišnje škole. Nećemo stati na tome to tvrdi omladinac Franko Simonović, a to isto govore i drugi omladinci iz Vižinade. (GLAS ISTRE)

1960. – Kamenica teška 960 grama pronađena u uvali Pomer. Ribari-školjkaši Mario Rakić i Ivan Cukon jedne noći prošlog tjedna dok su feralima i ostima lovili bijelu ribu, pronašli su u uvali Pomer u Medulinskom zaljevu na području nedavno podignutom uzgajalištu školjki kamenicu neobične veličine tešku 960 grama. Samo njezino meso bilo je teško 240 grama. Koliko je ova kamenica velika u odnosu na ostale može se vidjeti i po sljedećoj usporedbi: toj je školjci bilo isto toliko mesa koliko se obično dobije od 16 odraslih kamenica prosječne veličine. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti