1892. – Namjesništvo je odobrilo statut “Blagajne za bolesnike konzorcija gostioničara, ugostitelja klobučara i hotelijera u Puli”. Blagajna ima za cilj osigurati pomoć članovima u slučaju bolesti, pomoć primalje kad je neophodno, a u slučaju smrti pomoć u troškovima sahrane. (MARCELLO BOGNERI)

1900. – Ovih dana poduzimač Matteo Lusich privodi kraju radove na novoj zgradi staračkog doma. Nalazi se na brdu sv. Mihovila u blizini Civilne bolnice, a fasada joj gleda na ulice S. Michele i Petrarca. Zgrada građena od kamena iz kamenoloma Monte Grande duljine je 37, a širine 28 m. Sastoji se od 21 prostrane prostorije kao što su spavaonice, blagovaonice i sl. Može primiti 120 štićenika, a izgrađena je novcem iz ostavštine Nicole Rizzija i Domenica Faganela. (MARCELLO BOGNERI)

1900. – Na dnu ulice Campomarzio, na usponu za brdo sv. Mihovila, završeno je veliko stubište koje odavno očekuju stanovnici ovog kraja. Sastoji se iz 3 grane s 14 stepenica u svakoj i dva međukata u asfaltu. Dugo je 4 m, sa stranama od bijelog kamena na koji će se nastaviti željezna ograda. Stube su od bijelog kamena iz Labina. Radove je izvodio g. Dorigo pod nadzorom gradskog ureda. Na rubu stepeništa su posađena ukrasna stabalca. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Iz a.-u Mornarice: Bečkom listi Zeit pišu iz Pule da je vojničko zapovjedništvo naredilo da se ratne lađe “Nadvojvoda Rudolf”, “Nadvojvoda Stefanija” i “Tegetthoff” izluče iz operacijske flote i odrede za posebne svrhe za mjesnu obranu Pule. Ovime bio bi broj velikih vojnih lađa naše mornarice sveden na samih devet. U ovdašnjim krugovima mornarice kažu da je vijest sasvim izmišljena. Eskadra ratne mornarice vratit će se pod konac ovog mjeseca iz dalmatinskih voda u našu luku te će sredinom ožujka poduzeti oveću plovidbu po sredozemnom moru kojom prilikom posjetit će važnije luke sredozemnog mora. (OMNIBUS)

1920. – Maskenbal u Fažani. Jučer se je održao zadnji dan maskenbala u Fažani. Slavlje se je nastavilo od prvog pa sve do zadnjeg dana. Omogućeno je održavanje bala u jednoj gradskoj sali. Bal je trajao do kasnih večernjih sati i bilo je mnoštvo defilea u tradicionalnim maskama. Može se zaključiti da je vrlo uspješno održan. (L’AZIONE)

1925. – Važnije gospodarske radnje u mjesecu februaru. Na domu: budući da težački poslovi na njivi i livadi još nisu u veliko započeli sada je najzgodnije vrijeme da se na dvorištu i kod orudja uredi sve što treba popravka. Očisti sjeme za proljetnu sjetvu! Prozrači sve prostorije koje imaš! Metni na zrak postelje, ponjave i drugo rublje koje je stlačeno u škrinjama i sanducima! (NARODNI GOSPODAR)

1953. – Rijetka operacija u Općoj bolnici. 19. travnja 1916. godine Jakov Moločić iz Pazina nalazio se na ruskom frontu. Baš toga dana Moločić je bio pogođen metkom u rame, ali bez teških posljedica. Rana je brzo zacijelila, ali je ipak metak još uvijek ostao u tijelu. Po završetku Prvog svjetskog rata Moločić je više puta bio na pregledu te tražio da mu se metak izvadi, ali su ta njegova traženja bila uzaludna jer ga liječnici nisu nikako mogli više pronaći. U posljednje vrijeme Jakov Moločić, kome je sada 59 godina, počeo je ponovo osjećati bolove pa je opet došao kod liječnika i zatražio kiruršku intervenciju. U Općoj bolnici u Puli mu je konačno, operacijom, izvađen metak nakon 37 godina. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti