1888. – Gradska uprava je najavila kontinuirano ulično osvjetljenje tijekom cijele noći, za razliku od dosadašnje prakse gdje su se plinske svjetiljke gasile u 23 h. Povećat će se i broj petrolejskih svjetiljki u ulicama oko stanice i u Šijani. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Istarski pučki učitelj odlikovan kao pčelar. Učitelj i pčelar Lovro Tomašić u Novaki kod Pazina zadobio je za svoj izloženi med na pčelarskoj izložbi u Štajerskoj zlatnu medalju. Čestitamo i preporučamo ga svima koji bi trebali finog pčelinjeg meda. (PUČKI PRIJATELJ)

1906. – Kazalište. U kazalištu Politeama Ciscutti izvedena je opereta “Gejša”. Predstavu je postavio g. Karl Lombardio sa svojom opernom družinom. Gostovanje će trajati dvanaest dana i očekuje se da će gostovanje biti uspješno kao što je bila i Odransova opereta “La Mascotta” koja je bila izvedena prošlih večeri. (POLAER TAGBLATT)

1906. – Lokalno i provincijalno. Ugrizen od psa. Prekjučer je Karl Manzin u ulici San Policarpo bio ugrizen u obje natkoljenice od jednog psa čiji je vlasnik Johan Imesic. Rane ugrizenog su bile antiseptički obrađene, a pas je stavljen pod veterinarsku prismotru. Protiv vlasnika psa bit će podnesena prijava. (POLAER TAGBLATT)

1906. – Knjige. Leopold Freiher von Chlumecky: “Austro-Ugarska i Italia”. Knjiga govori o zapadnobalkanskom problemu i talijanskim nastojanjima za apsolutnu prednost na Jadranu i može se nabaviti u knjižari Schrinner (C. Mahler) u Puli. (POLAER TAGBLATT)

1952. – Nova prodavaonica higijensko kozmetičkih sredstva. Luxol tvornica higijensko-kozmetičkih sredstva iz Zrenjanina otvorila je prije kratkog vremena svoju prodavaonicu u Puli. Prodavaonica je vrlo lijepo i ukusno uređena i spada u jednu od najljepših u gradu. Otvorenje ove prodavaonice je naišlo na povoljan prijem kod potrošaća. (GLAS ISTRE)

1952. – Izabrana nova omladinska rukovodstva. U aktivima Narodne omladine u Puli održani su izborni sastanci na kojima su birana nova rukovodstva i delegati za gradsku konferenciju koja će se održati 13. prosinca ove godine. Na ovoj konferenciji zastupat će omladinu Pule ukupno 180 delegata. (GLAS ISTRE)

1961. – Dvigrad, izletište i turistički objekat. Dvigrad, slika prolaznosti i čudesno dobro sačuvan stari grad, postaje izletište i mogućnost da se počne misliti o posebnom obliku turizma u Kanfanaru. Narodni odbor općine Rovinj je na svojoj posljednjoj sjednici odlučio da se zaposli čovjek iz Kanfanara koji bi bio neka vrsta čuvara i vodiča za Dvigrad. U razgovoru s članovima odbora saznajemo da je planirano postavljanje reklamnih tabli koje bi na cestama upozoravale putnike na postojanje Dvigrada kao povijesne i kulturno-urbanističke rijetkosti. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti