1952. – Otvorena knjižara Matko Laginja. 19. ovog mj. poduzeće Istarske Knjižare u Puli otvorilo je novu knjižaru i papirnicu Matko Laginja. Svečanom otvorenju prisustvovali su predstavnici narodne vlasti, masovnih organizacija i radnih kolektiva. Nova knjižnica i papirnica je vrlo lijepo uređena te spada u red najljepših u Riječkoj oblasti. (GLAS ISTRE)

1952. – Gospodarski savjeti. Čuvanje karfiola (kavola). Zapadna obala Istre, osobito Pula, Rovinj, Poreč te koparština poznati su radi prilično jakog uzgoja karfiola pa je potrebno da se znade kako se karfiol čuva. Karfiol je povrće koje je osjetljivije od kupusa jer se kod njega glava-cvijet daleko teže čuva od raznih nepogoda nego što to biva sa glavicama kupusa. Kod temperature od 17ï‚°C karfiol se drži 3 do 5 dana kod temperature od 10 C drži se 5 do 7 dana, a kod temperature od 4.5 C drži se 10 do 15 dana. U frižiderima (hladnjacima) može se karfiol na temperaturi od 0 C držati mnogo vremena u dobrom stanju. (GLAS ISTRE)

1953. – Otvorena čitaonica u Sv. Vinčentu. U Sv. Vinčentu je prije nekoliko dana otvorena čitaonica s knjižnicom koja je lijepo i udobno uređena najskromnijim sredstvima. U organizaciji oko otvorenja knjižnice i čitaonice osobito se istakao upravitelj šestogodišnje škole Stjepan Sabolović uz pomoć ostalih prosvjetnih radnika u mjestu. Treba, također, istaći i stolara Franju Milotića koji je za minimalnu svotu uračunavajući samo cijenu materijala izradio policu za knjige. Knjižnica raspolaže s približno 300 knjiga od čega je oko stotinu nabavljeno nedavno. Uz čitaonicu će se uskoro urediti još dvije prostorije jedna za igranje šaha, a druga za stolni tenis. (GLAS ISTRE)

1961. – Treći broj Non schole sed vitae discimus. Izašao je treći broj časopisa Literarne grupe Gimnazije u Rovinju. Ovaj broj književnog časopisa najmlađih literarnih snaga Rovinja izašao je zbog financijskih i tehničkih nemogućnosti škole sa zakašnjenjem od nepune godine dana. U njemu su najzapaženiji pjesnički radovi ovogodišnjeg maturanta Vladimira Pletikapića. (GLAS ISTRE)

1969. – 63 nova nastavnika. Na svečanoj promociji u Pedagoškoj akademiji 63 nova nastavnika primili su diplome ove pulske više škole. Tako je sada od 27. studenoga prošle godine do 27. studenoga ove godine diplomiralo 109 nastavnika, a broj diplomiranih nastavnika ove škole od početka njenog djelovanja do danas povećao se na 559. Promocija je bila popraćena kulturno-umjetničkim programom kojeg su izveli učenici Gimnazije pedagoškog smjera i studenti muzičkog odsjeka Akademije. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti